Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 20:44

226 αποτροπές αυτοκτονιών για το έτος 2011

Ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, διενεργεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Για το έτος 2011, εξειδικευμένο προσωπικό εντόπισε στις ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου 226 συνανθρώπους μας που εκδήλωσαν τέτοια πρόθεση και προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες αστυνομικές ενέργειες για την αποτροπή.

Αγορά εικονικού εισιτηρίου τρένου, επιστροφή χρημάτων σ’ ένα φίλο μέσω κινητού τηλεφώνου, αγορά τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης από το Διαδίκτυο, πληρωμές με χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό: ο τρόπος με τον οποίο αγοράζουν και πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλάζει ριζικά.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο δεν είναι παρά μερικά από τα προβλήματα των γονιών της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι η επανάσταση στο διαδίκτυο έχει επηρεάσει θετικά πολλές πτυχές της ζωής μας, αλλά εξίσου και αρνητικές πλευρές της. Είμαστε μπροστά σε ένα διπλά ακονισμένο όπλο το οποίο απαιτεί σχολαστική προσοχή όταν χρησιμοποιείται.

Κάθε φορά που ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, συνδέεστε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή κάνετε κράτηση κάποιας πτήσης μέσω διαδικτύου, δίνετε σημαντικά προσωπικά στοιχεία σας, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας. Ποια είναι η τύχη αυτών των δεδομένων; Υπάρχει πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια; Ποια δικαιώματα έχετε σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία;

Ξέρετε πόσα παιδιά γνωρίζουν online κάποιον που δεν έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως; Ξέρετε πόσα από αυτά τα παιδιά έχουν συναντηθεί στην πραγματικότητα με αυτόν τον άγνωστο πρόσωπο με πρόσωπο; Πόσα παιδιά έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση; Βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και δείτε περισσότερα στο βίντεο για το πως τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο.

28 κορυφαίες εταιρείες συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν έναν νέο συνασπισμό αποβλέποντας σε καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής, στα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνονται οι εταιρείες 

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 14:14

Τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο

Ο τζόγος είναι ρίσκο, αυτό το ξέρουν όλοι, όμως η ταχύτατη διάδοση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο αν μη τι άλλο αυξάνει τους κινδύνους και, στα μέσα Νοεμβρίου 2011, η ολομέλεια του ΕΚ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για στενότερη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της χειρότερης πτυχής του, που είναι το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και για την προστασία των πιο ευάλωτων παικτών.

Είναι πιθανό να έχετε λάβει μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο στο κινητό σας τηλέφωνο, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σκοπός των αποστολέων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων των παραληπτών και η εξαπάτηση αυτών.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για την ασφάλεια του υπολογιστή από τον ίδιο τον χρήστη του, ο οποίος, όπως προκύπτει από τελευταία σχετική έκθεση, ευθύνεται για το 45% των ψηφιακών μολύνσεων, κάτι λιγότερο από τις μισές δηλαδή. Το ποσοστό αναφέρει σε έκθεσή της η Microsoft, στην οποία θα πρέπει να κάνετε και τα παράπονά σας, αν έχετε.

Ένα έως δύο στα 10 παιδιά σε ποσοστό 14% των νηπιαγωγείων της χώρας μας έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Σελίδα 10 από 50