• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Στον κυβερνοχώρο η ταυτότητά μας αντικατοπτρίζεται στο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Για τους χρήστες, το να διατηρήσουν τους κωδικούς τους ασφαλείς είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή περιστατικών όπως η υποκλοπή ταυτότητας. Ωστόσο, οι παροχείς ηλεκτρονικών υπηρεσιών (που αποθηκεύουν τα ονόματα των χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης) θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν γίνονται συμβιβασμοί στην ασφάλεια, από τη μία ή από την άλλη πλευρά.

Μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος έχει αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο12% των χρηστών του Διαδικτύου σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύμα αντιποίησης ταυτότητας. Παρόλα αυτά, 53% των χρηστών δεν έχουν αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο τον περασμένο χρόνο.

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 22:19

Η Ευρώπη απέρριψε την ACTA

Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία. 478 βουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.

Η υπουργική σύνοδος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σε επίπεδο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 21/6/2012, κάνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της online παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να ενώσει τους φορείς λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει καλύτερα στον εντοπισμό των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών.

Μετά από δύο παγκόσμιους και έναν ψυχρό πόλεμο, υφίσταται ο κίνδυνος του πολέμου στον κυβερνοχώρο; Πράγματι, ο κυβερνοπόλεμος έχει πραγματοποιήσει τη μετάβαση από τα φτηνά βιβλία επιστημονικής φαντασίας στις στήλες των ειδήσεων και της πραγματικότητας. Η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί, αλλά πώς;

Μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα ιδιαίτερα προβλήματα εκείνων που, για τον ένα ή άλλο λόγο, βρίσκονται σε θέση αδυναμίας έναντι των επιχειρήσεων με τις οποίες συναλλάσσονται.  Έτσι, απαιτείται στρατηγική για την πληρέστερη παρακολούθηση των κοινωνικών συνηθειών που εκθέτουν άτομα και κοινωνικές ομάδες σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ειδικά τα παιδιά και τους νέους.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 13:50

Εθισμός των νέων στον τζόγο

Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι ενδίδουν τα τελευταία χρόνια στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το 6% των παιδιών ηλικίας 14-16 χρόνων δηλώνει πως παίζει στο Διαδίκτυο στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια ακόμη και σε ηλεκτρονικά καζίνο. Το ποσοστό είναι ανησυχητικό γιατί παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και κυρίως γιατί κινείται στο χώρο της παρανομίας.

Tα τελευταία 20 χρόνια, η επανάσταση στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει πραγματικά απογειωθεί. Το Διαδίκτυο προσφέρει έναν κόσμο ευκαιριών – σε όλους τους πολίτες, πολύ περισσότερο στα παιδιά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την εκπαίδευση, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική των ΤΠΕ. Απέχουμε αρκετά ακόμη από την ψηφιακή τάξη.

Τον Απρίλιο του 2011, η παραβίαση της ασφάλειας σε εταιρεία τεχνολογίας, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, έθεσε σε κίνδυνο τους λογαριασμούς 77 εκατομμυρίων πελατών: ονόματα, ηλεκτρονικές και ταχυδρομικές διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης και πληροφορίες σύνδεσης, ιστορικό αγορών και στοιχεία πιστωτικών καρτών. Πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα μέχρις ότου η εταιρεία να παραδεχθεί την παραβίαση των δεδομένων και να ενημερώσει τους πελάτες που είχαν θιγεί. Η πιο επικερδής στιγμή για τους εγκληματίες που χρησιμοποιούν κλεμμένα στοιχεία είναι αμέσως μετά την κλοπή, και πριν ειδοποιηθούν οι πελάτες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και εκτεταμένες διαδικτυακές ψηφιακές έρευνες πραγματοποίησε, το τελευταίο τρίμηνο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιχείρησης «ΙΚΑRUS», που συντονίστηκε από τη ΕUROPOL, για την καταπολέμηση της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.

Σελίδα 9 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού