Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Όταν αναζητούμε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. για κάποια εργασία που θέλουμε να ετοιμάσουμε), όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιούμε, καταγράφονται μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής μας συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Κάθε μέρα, βλέπετε ότι ο κυβερνοεκφοβισμός πλήττει όλο και περισσότερο τους μαθητές σας, διαταράσσει και επηρεάζει την τάξη στο σχολείο σας. Λοιπόν, πώς θα το χειριστείτε; Ποια είναι τα σωστά πράγματα για να πείτε, τι μπορείτε να κάνετε από σήμερα κιόλας και πώς θα βοηθήσετε τους μαθητές σας να αποφύγουν αυτήν την παγίδα του ψηφιακού κόσμου μας;

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 13:40

Πνευματική ιδιοκτησία και νομοθεσία

Σύμφωνα με το τέταρτο κεφάλαιο του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, κατά τις οποίες επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή η αναπαραγωγή ενός έργου. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αναπαραγωγή έργου για ιδιωτική χρήση, η παράθεση αποσπασμάτων, η χρήση υλικού σε σχολικά βιβλία και ανθολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται η πηγή και η αναπαραγωγή αποσπασμάτων για διδασκαλία.

Ο Οργανισμός ENISA της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών δίνει στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετικά με την ηλεκτρονική παρενόχληση και την αθέμιτη προσέγγιση των παιδιών μέσω του διαδικτύου (την προεργασία της σεξουαλικής παρενόχλησης). Προειδοποιεί ότι η κακή χρήση των στοιχείων (εξόρυξη δεδομένων και χαρακτηρισμός προφίλ) βλάπτει τους ανηλίκους.

Τα σχολεία χρειάζεται να επικεντρωθούν με μεγαλύτερη συνέπεια σε μια σειρά σημαντικών ενεργειών. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός προγράμματος εκπαίδευσης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης των μαθητών, παρέχοντάς τους κατάλληλη εκπαίδευση. Επίσης, να επιτρέπει στο σύνολο του προσωπικού του σχολείου να υποστηρίζει τους μαθητές αλλά και να βοηθά τις οικογένειες να διατηρούν τα παιδιά τους ασφαλή στο Διαδίκτυο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση οδηγίας με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών καθώς και της παιδικής πορνογραφίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διατήρηση της ασφάλειας των μαθητών στο διαδίκτυο; Τι συμβαίνει όταν πρόκειται για το κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή; Τι είναι το φαινόμενο sexting; Τι μπορούν εν τέλει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Διαβάστε τον οδηγό του εκπαιδευτικού και δείτε το πεντάλεπτο βίντεο με τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου.

Πρόσωπο που υφίσταται προσβολή του δικαιώµατος της προσωπικότητας µέσω ∆ιαδικτύου µπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια του κράτους µέλους διαµονής του ζητώντας την αποζηµίωση για το σύνολο της ζηµίας που υπέστη. Ωστόσο, ο διαχειριστής ιστοσελίδας που εµπίπτει στην οδηγία για το ηλεκτρονικό εµπόριο δεν µπορεί να υπόκειται, εντός του εν λόγω κράτους µέλους, σε αυστηρότερες απαιτήσεις από εκείνες που προβλέπει το δίκαιο του κράτους µέλους εγκαταστάσεώς του.

Η νέα οδηγία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, έχει ως βασικό στόχο τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων και διατάξεων, για την πρόληψη των αδικημάτων αυτών, τη δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα «Το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού». Στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σελίδα 5 από 50