• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 17:31

Στον αέρα η ασφάλεια των ιστοσελίδων

Οι χάκερ χρησιμοποιούν προγράμματα με μυστικές λέξεις για να παραβιάζουν «πύλες» στο Διαδίκτυο. Ειδικοί λένε πως τα passwords που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς μας στο Ιντερνετ είναι ένα ελαττωματικό μέτρο ασφαλείας.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 16:56

Ο Παγκόσμιος Πόλεμος των Χάκερ

Μία έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες στις σελίδες της Vodafone, της Daily Telegraph, της UPS και άλλων τεσσάρων εταιρειών στις 4/9/2011: αντί για τον αναμενόμενο προορισμό τους, κατέληγαν σε μία άλλη σελίδα, η οποία δεν είχε και πολλή σχέση με το αντικείμενο των αναζητήσεών τους.

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 14:07

Κλέφτες και αστυνόμοι μέσω Facebook

Η αστυνομία του Ανόβερου, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ‘σερφάρει’ στο Facebook με δικό της κωδικό για υπηρεσιακούς σκοπούς: για τη σύλληψη διαρρηκτών, μικροαπατεώνων, αλλά και παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Μέχρι σήμερα και οι έξι περιπτώσεις, στις οποίες η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια των φίλων της (23.199 τον αριθμό!!!), διαλευκάνθηκαν πλήρως.

 Ως γνωστόν το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν “εικονικό καταφύγιο” σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, τέσσερα στα δέκα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αγοράζουν «δεσμοποιημένες» υπηρεσίες διαδικτύου, τηλεφώνου και τηλεόρασης από ένα και μοναδικό πάροχο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για τα δεδομένα ιδιωτικού χαρακτήρα – το 88% εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να πληροφορηθεί εάν τα προσωπικά δεδομένα που συγκέντρωσε η επιχείρηση τηλεπικοινωνιών χάθηκαν, εκλάπησαν ή αλλοιώθηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ανήλικοι μαθητές παίζουν ηλεκτρονικό τζόγο με τα χρήματα των γονιών τους -και κρυφά, βέβαια, από αυτούς- και εκατοντάδες είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο, τόνισε με έμφαση η παιδίατρος Δ. Οικονόμου, μέλος της Επιτροπής Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και μια από τις δύο ερευνήτριες που, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το ΤΕΠΑΚ, διεξήγαν σχετική έρευνα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου, τη σχολική χρονιά 2009-2010.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Η σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση των νοικοκυριών αυξάνει τα κρούσματα βίας, κυρίως στο σχολείο, πολλαπλασιάζει το άγχος των νέων και τους οδηγεί στην κοινωνικοποίηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου.

Μόνο δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Bebo και MySpace) που εξετάστηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαθέτουν εκ κατασκευής προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, χάρη στις οποίες οι λογαριασμοί των ανηλίκων είναι προσβάσιμοι μόνο από τον – εγκεκριμένο από τους ίδιους – κατάλογο επαφών τους, ενώ μόνο τέσσερις ιστότοποι εγγυώνται εκ κατασκευής ότι με τους ανήλικους μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο οι φίλοι τους (Bebo, MySpace, Netlog και SchuelerVZ). 

Τι συμβαίνει στα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο, όταν ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, όταν ανταλλάσσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο; Πώς και από ποιον χρησιμοποιούνται τα εν λόγω δεδομένα; Πώς μπορείτε να διαγράψετε οριστικά πληροφορίες για το δικό σας προφίλ χρήστη από δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης; Μπορείτε να διαβιβάσετε τις επαφές και τις φωτογραφίες σας σε άλλη υπηρεσία;

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους αναγνωρίζουν ότι καθημερινά αποκαλύπτουν σε τρίτους προσωπικά δεδομένα, όμως παράλληλα ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των μηχανών αναζήτησης και των κοινωνικών δικτύων – χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες. 

Σελίδα 11 από 50