Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 14:07

Κλέφτες και αστυνόμοι μέσω Facebook

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αστυνομία του Ανόβερου, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ‘σερφάρει’ στο Facebook με δικό της κωδικό για υπηρεσιακούς σκοπούς: για τη σύλληψη διαρρηκτών, μικροαπατεώνων, αλλά και παραβατών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Μέχρι σήμερα και οι έξι περιπτώσεις, στις οποίες η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια των φίλων της (23.199 τον αριθμό!!!), διαλευκάνθηκαν πλήρως.

Οι δράστες συνελήφθησαν χάρις στην άμεση δράση των χιλιάδων φίλων της αστυνομίας στο Facebook. Για να τους διευκολύνει μάλιστα έβαλε τις φωτογραφίες των καταζητούμενων στον ‘τοίχο’ της.

Οι φίλοι στο Facebook ‘μετράνε’, λέει η αστυνομία, γιατί είναι γρήγοροι και νέοι, και αντιδρούν αμέσως. Η πλειονότητά τους είναι άνδρες κάτω των 35 ετών.  Αντίθετα όταν η αστυνομία κάνει έκκληση μέσω των εφημερίδων για αυτόπτες μάρτυρες, ανταποκρίνεται στην έκκληση ένας μικρός αριθμός αναγνωστών, και μάλιστα καθυστερημένα μετά από δύο ή και πέντε ημέρες. Η πλειοψηφία τους είναι πολίτες άνω των 50 ετών, νομοταγείς και επιφυλακτικοί στις καταθέσεις τους. Συνήθως πριν επικοινωνήσουν με την αστυνομία το έχουν συζητήσει με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και πολλές φορές και το δικηγόρο τους.

 

Θα καθιερωθεί η πιλοτική συνεργασία αστυνομίας – ‘φίλων’ του Facebook;

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα της αστυνομίας του Ανοβέρου με ‘τους φίλους της’ στο διαδίκτυο ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου. Εάν κριθεί επιτυχημένο, ενδέχεται να ανοίξει την όρεξη και σε άλλα κρατίδια να προωθήσουν ανάλογα πιλοτικά ή και κανονικά προγράμματα για τις αστυνομικές έρευνες. Εξάλλου οι ‘φίλοι’ της αστυνομίας στο Facebook χαίρονται κάθε φορά που παίζουν το ρόλο του ‘βοηθού του σερίφη’ ή του ‘καλού’.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Chip στη Γερμανία η χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως του Facebook και του Twitter, αποτελεί καθημερινότητα για την αστυνομία, τις διωκτικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες. Όμως χρησιμοποιούν πάντα ψευδώνυμο. Ειδικά στα περίφημα ‘φόρα’ οι διωκτικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες συζητούν συστηματικά με ‘πλαστούς’ κωδικούς για όλα τα θέματα.

 

Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος σε 6 περιπτώσεις ‘έβαλε’ εικονικούς ανακριτές, οι οποίοι ερευνούσαν για πολύ καιρό και συγκεκριμένα στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Σε επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς, τί έψαχναν οι υπηρεσίες αυτές στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει, διότι θα παραβιάσει «το απόρρητο».

Οι εντεταλμένοι των κρατιδίων για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν την κυβέρνηση να καλύψει το νομικό κενό που επιτρέπει μέχρι τώρα στις διάφορες υπηρεσίες να εκμεταλλεύονται και να καταχρώνται την εμπιστοσύνη των ανύποπτων χρηστών του ίντερνετ για τους δικούς της σκοπούς.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστηκε 7448 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 12:15