• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Οι επικείμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ της ψηφιακής εποχής, πρέπει να εξασφαλίζουν δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και συμφερόντων, τόσο των δημιουργών όσο και των καταναλωτών, τόνισε το ΕυρωΚοινοβούλιο την Πέμπτη 9/7/2015. Ζήτησε τρόπους για να βελτιωθεί η διασυνοριακή πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τοπικών αδειών, ιδίως για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1/2015) και αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και συγχρόνως στην ανάδειξη της αξίας του ευ αγωνίζεσθαι, η Αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία και υλοποίησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξητου Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Μαθητικό Διαγωνισμό αφίσας / βίντεο για μαθητές πρωτοβάθμιας (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) και δευτεροβάθμιας (Γυμνασίου) εκπαίδευσης με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και κεντρικό σύνθημα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!».

Προσπαθήσατε να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, ενώ βρισκόσασταν σε άλλη χώρα και αποτύχατε; Αυτό συνέβη γιατί η πρόσβαση σε υπηρεσίες "streaming" της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι αδύνατες εξαιτίας της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω του γεωγραφικού αποκλεισμού.

Η νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, επηρεάζει δημιουργούς, εκδότες αλλά και καταναλωτές. Μόνο το 2013, οι βιομηχανίες όπου η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική, συνέβαλλαν στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ, 509 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κ. Reda (Γερμανίδα ευρωβουλευτής) είναι υπεύθυνη για έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας "InfoSoc" του 2001 εν όψει της παρουσίασης ανανεωμένης νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους.

Το Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» είναι ένα Διαπεριφερειακό Δίκτυο δυο Περιφερειακών Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, της Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΔΑ: 73ΟΨ9-ΦΔΠ)  και Δυτικής Ελλάδας (ΑΔΑ: 7ΘΗ79-ΧΓΜ).

Αποστολή του δικτύου είναι να αποτελέσει ένα πεδίο για γόνιμο προβληματισμό, επιμόρφωση, συνεργασία, δημιουργικότητα και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Αποσκοπεί μέσω κυρίως βιωματικών δράσεων στην ενημέρωση-επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους τρόπους και τις πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση και την αποφυγή κινδύνων εθισμού.

Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 16:58

Νέα β' διμήνου 2015

Mπορείτε να διαβάσετε ή να "κατεβάσετε" τη διμηναία έκδοσή μας (ISSN 2241-9675) με τα τελευταία νέα για την υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Επίσης, μπορείτε να αναγνώσετε απευθείας το newsletter από το smartphone σας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να αυξάνεται με 197 νέες εγγραφές κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2015. Συνολικά 588 σχολεία στην Ευρώπη έχουν λάβει ετικέτες πιστοποίησης esafety μέχρι στιγμής - 4 χρυσές, 44 αργυρές και 540 χάλκινες. Από αυτές, 175 χάλκινες ετικέτες, 17 αργυρές και 1 χρυσή απονεμήθηκαν σε ελληνικά σχολεία. Συγχαρητήρια και στα 193 σχολεία που μας κατατάσσουν στην 1η θέση πανευρωπαϊκά! Παρακολουθείστε το βίντεο για χρήσιμες συμβουλές, από το πρόσφατο webinar, ευελπιστώντας σε περισσότερες συμμετοχές, υπαρχόντων και νέων για να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά!

1. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο προϊόν προστασίας από ιούς.
Γνωρίζουμε, ότι ακούγεται αστείο, αλλά το παραδοσιακό προϊόν προστασίας από ιούς δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ή απλά όχι ακόμα. Απαιτείται ακόμα ένα καλό antivirus για να εντοπίσει τα περισσότερα malware, να μπλοκάρει τις απειλές phishing και να ελέγξει την ψηφιακή φήμη δημοφιλών διαδικτυακών sites. Αν και δεν είναι εύκολο να βρείτε το καλύτερο προϊόν antivirus στην αγορά, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εμποδίσει τις περισσότερες απειλές κακόβουλου λογισμικού (διάβασε επίσης το άρθρο "Συμβουλές για εύκολη και δωρεάν προστασία των υπολογιστών στο σχολείο").

Στις 15 Απριλίου 2015, ο INHOPE, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών για το παράνομο περιεχόμενο του Ίντερνετ, μέλος του οποίου είναι η SafeLine, δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία του για το 2014. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον αριθμό καταγγελιών παιδικής πορνογραφίας που έλαβε ο INHOPE το 2014.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 09:04

Ανακοίνωση webinar 5 Μαΐου 2015

Σεμινάριο μέσω διαδικτύου με τίτλο
"Ετικέτα πιστοποίησης esafety για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο του σχολείου σας"

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 και ώρα 16.15 -17.30, πραγματοποιείται σεμινάριο μέσω διαδικτύου, με στόχο τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των σχολείων τους για την ετικέτα πιστοποίησης esafety:

Μπορείτε να κατεβάσετε μία σελίδα ή ολόκληρο το κείμενο από το αντίστοιχο εικονίδιοΣτο πλαίσιο του αφιερώματος για τα copyrights και τις άδειες Creative Commons, παραθέτουμε 3 σχέδια μαθημάτων όπως δημιουργήθηκαν ως παραδοτέα για το μάθημα εξ αποστάσεως "Τα πνευματικά δικαιώματα και η σημασία αναφοράς των πηγών που χρησιμοποιούμε στο Διαδίκτυο" στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης etwinning. Ξεκινώντας με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα αντίστοιχα σχέδια μαθημάτων για το δημοτικό (βλ. σχετικό άρθρο Ο κύριος Copyright συνεχίζει στο Δημοτικό) συνεχίζουμε με 3 προτεινόμενα σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο:

Σελίδα 25 από 50