Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 20:15

Αγαπημένε μου Άγιe Β@σίλη...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για τους γονείς, αυτή η περίοδος του χρόνου, πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και της έλευσης του Αη Βασίλη με τα δώρα του, είναι σαν να περπατάνε σε "ναρκοπέδιο", με όλες αυτές τις διαφημίσεις, τις διακοσμήσεις και τις μουσικές, που όλως περιέργως στοχεύουν στο πως να ενθουσιάσουν τα παιδιά. Κάθε χρόνο, ανεξαιρέτως, τα παιδιά εναγωνίως ζητούν από τον Άγιο Βασίλη τα πιο cool - "πρέπει να έχω" - παιχνίδια και φυσικά μετακυλύουν αυτό το "άγχος" στους γονείς. Καθώς σχεδόν κανένας γονιός δεν επιθυμεί να "χαλάσει το χατίρι" των παιδιών του, λίγο πολύ, όλοι τελικά ενδίδουμε στα γιορτινά τους "θέλω". Ειδικά όμως αν πρόκειται για βίντεο παιχνίδια, πώς διασφαλίζονται οι γονείς από τα ακατάλληλα παιχνίδια για τους ανήλικους gamers;

Το σύστημα PEGI (PanEuropeanGameInformation) παρέχει βοήθεια στους αγοραστές των βιντεοπαιχνιδιών (ειδικά τους γονείς) σχετικά με το ποιο παιχνίδι είναι κατάλληλο για το κάθε παιδί. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: την κατάταξη του παιχνιδιού σε ηλικιακές ομάδες και τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ετικέτα του PEGI.

Το PEGI επίσης, προσφέρει συμβουλές σχετικά με την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού σε σχέση με την ηλικία. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Την τελική απόφαση σχετικά με το τι μπορούν να δουν ή να βιώσουν τα παιδιά τους πρέπει να την παίρνουν οι ίδιοι οι γονείς. Ιδού ορισμένες συμβουλές:
  • Κοιτάτε πάντα για την ηλικιακή κατάταξη στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον δικτυακό τόπο του PEGI.
  • Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας. Εάν δεν συμφωνούν, εξηγήστε τους λόγους της απόφασής σας.
  • Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή, ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
  • Παίζετε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
  • Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, επακόλουθα, και την ηλικιακή του ταξινόμηση.
  • Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.

Ηλικιακή κατάταξη

Οι διάφορες ηλικιακές ομάδες στις οποίες κατατάσσονται τα παιχνίδια είναι: 3, 7, 12, 16 και 18. Η παραπάνω κατάταξη υποδηλώνει την ηλικία στην οποία το παιχνίδι απευθύνεται και θεωρείται κατάλληλο. Έτσι, η ετικέτα 7 δηλώνει ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για ένα παιδί ηλικίας επτά ετών και άνω. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο χαρακτηρισμός του PEGIδεν αναφέρεται στη δυσκολία του παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι με την ετικέτα 7 μπορεί να είναι αθώο αλλά να είναι εξαιρετικά σύνθετο για ένα επτάχρονο παιδί. Η ηλικιακή κατάταξη αναγράφεται ευκρινώς τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη της συσκευασίας του παιχνιδιού.

Χαρακτηρισμός περιεχομένου

Υπάρχουν οκτώ ειδικές ετικέτες οι οποίες χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού Αυτές είναι:

  • Βία: Το παιχνίδι εμπεριέχει απεικονίσεις βίας.

  • Χυδαία γλώσσα: Το παιχνίδι εμπεριέχει χυδαία γλώσσα.
  • Φόβος: Το παιχνίδι μπορεί να είναι τρομακτικό για τα μικρά παιδιά. 

  • ΣεξΤο παιχνίδι απεικονίζει γυμνό και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή εμπεριέχει σεξουαλικές αναφορές 

  • Ναρκωτικά: Το παιχνίδι απεικονίζει τη χρήση ναρκωτικών ή εμπεριέχει αναφορές σε αυτήν..
  • Διακρίσεις: Το παιχνίδι απεικονίζει διακρίσεις ή εμπεριέχει υλικό που μπορεί να τις ενθαρρύνει.

  • Τζόγος: Παιχνίδια που παροτρύνουν σε τζόγο ή τον διδάσκουν. 

     

    Το PEGI Online είναι μια προσθήκη στο σύστημα που σκοπό έχει να παρέχει προστασία έναντι πιθανού ακατάλληλου περιεχομένου των παιχνιδιών που παίζονται διαδικτυακά ενώ παράλληλα βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν τους κινδύνους που ενδεχομένως ενυπάρχουν σε ένα εικονικό περιβάλλον.

    Το PEGI Online χορηγεί το διαδικτυακό του λογότυπο σε όσα παιχνίδια πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Ασφαλείας του PEGI Online. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση να αφαιρεθούν παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί από χρήστες, τυχόν ανεπιθύμητοι σύνδεσμοι, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των νέων και της ιδιωτικότητάς τους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας online παιχνιδιού. Επομένως, οι κατασκευαστές αυτών των παιχνιδιών, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα επίδειξης του διαδικτυακού λογοτύπου του PEGI Online στους ιστοχώρους τους ή στη συσκευασία των παιχνιδιών, οφείλουν να συμμορφωθούν με τους παραπάνω κανόνες και να αφαιρέσουν από τα παιχνίδια που προωθούν οποιοδήποτε βλαπτικό για τα παιδιά περιεχόμενο.

Κλείνοντας με ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το 10χρονο "μπουμπούκι" σας, ζητάει επίμονα το "Call of Duty" και δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε την ηλικιακή κατάταξη και την κατάταξη περιεχομένου του στη διεύθυνση: http://www.pegi.info/gr και στη Γρήγορη Αναζήτηση, πληκτρολογείστε το  Call of Duty (ή οποιοδήποτε ηλεκτρονικό παιχνίδι θέλετε να ελέγξετε).

Γενικά με τη βοήθεια αναζήτησης (search) θα βρείτε τη βαθμολόγηση που βασίζεται στον τίτλο, την ηλικιακή κατηγορία, την περιγραφή του περιεχομένου, τη χώρα, τον εκδότη ή την πλατφόρμα: απλώς πληκτρολογήστε μία ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά και κάνετε κλικ στο πλήκτρο της Αναζήτησης. Το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας θα εμφανιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Καλή Πρωτοχρονιά και μη λησμόνει ότι οι γιορτές είναι για μικρά καθώς και για μεγάλα παιδιά

 

Διαβάστηκε 10335 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 22:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπεύθυνη online συμπεριφορά για παιδιά και νέους