Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνετε τις ενέργειες που σας προτείνει το συγκεκριμένο παραπλανητικό μήνυμα αλληλογραφίας.
- Το μήνυμα αυτό είναι πλαστό (περίπτωση ενοχλητικής -παραπλανητικής αλληλογραφίας-phishing και δεν προέρχεται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο).
- Πρώτα απ’ όλα να ξέρετε ότι κανένας οργανισμός (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, τράπεζα ή οργανισμός) δεν θα στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο ζητά από τους χρήστες να επιστρέψουν τους κωδικούς πρόσβασης.
- Γενικά να είστε προσεκτικοί με τέτοια μηνύματα τα οποία εντάσσονται στη λογική των παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing.
- Δεν θα πρέπει να αναγράφετε τον κωδικό πρόσβασης σας παρά μόνο σε δικτυακούς τόπους του sch.gr, όπως τη δικτυακή πύλη ΠΣΔ , webmail ΠΣΔ, μαθητική πύλη,e-learning ΠΣΔ, πλατφόρμα Ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης,πιστοποίηση Χρηστών, καθώς και της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του ΥΠΔΒΜΘ.
- Αν ζητείται password από άλλο δικτυακό τόπο εκτός από τους προαναφερόμενους δεν θα πρέπει να τον παρέχετε.
Αν και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (Spam), υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα φίλτρα και να φτάσουν στην ηλεκτρονική σας θυρίδα.
Γενικότερα σας προτείνουμε να:
- Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε.
- Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
- Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα
- Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail
- Μην αγοράζετε τίποτε και μην συνεισφέρετε σε εράνους που προωθούνται μέσω μηνυμάτων spam
Γενικά για την προστασία σας από πιθανή εξαπάτηση σας προτρέπουμε να εφαρμόζετε τα παρακάτω:
- Μην ακολουθείτε υπερσυνδέσμους (hyperlinks) από e-mail ή ιστοσελίδες, αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητούν να επισκεφθείτε. Επίσης, προσθέστε τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε συχνά στα bookmarks / Favorites του προγράμματος πλοήγησης που χρησιμοποιείτε.
- Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla, Opera, MAC Safari κ.α.) που χρησιμοποιείτε, ενημερωμένο (καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση) γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, π.χ. με ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (spoofed URLs).
- Ελέγχετε τη γραμμή κατάστασης (status bar) του προγράμματος πλοήγησης, έτσι ώστε να βλέπετε τη διεύθυνση που θα επισκεφθείτε, αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο.
- Ελέγχετε αν στο κείμενο που διαβάζετε στην ιστοσελίδα ή στο μήνυμα αλληλογραφίας υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.
- Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα που σας ενημερώνει για ιστοσελίδες που περιέχουν περιεχόμενο που έχει ήδη αναφερθεί ως απειλή phishing, ή χρησιμοποιείτε πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων που έχουν φίλτρα anti-phishing.
Με την ευκαιρία επίσης, επισημαίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δίνεται σε θέματα που αφορούν τον «Κωδικό Πρόσβασης (Password)».
- Ο προσωπικός σας «Κωδικός Πρόσβασης (Password)» διασφαλίζει την αποκλειστική και νόμιμη χρήση των υπηρεσιών που σας παρέχει το Π.Σ.Δ. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τον γνωστοποιείτε σε τρίτους.
- Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να αλλάζετε τον «Κωδικό Πρόσβασης (Password)» σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Ο μόνος επίσημος τρόπος αλλαγής password είναι για την Αλλαγή κωδικού πρόσβασης, ο οποίος ανακατευθύνεται εδώ.
- Κάθε άλλο URL αλλαγής password θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και να μην γίνεται αποδεκτό.
Δείτε επίσης τους σχετικούς συνδέσμους: