• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 10:48

48 χώρες, μεταξύ τους κι η Ελλάδα, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δρομολογεί την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνενώσει τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την καλύτερη ταυτοποίηση και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών. Παρόντες στην δρομολόγηση της πρωτοβουλίας είναι, μεταξύ άλλων, υπουργοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από άλλες 21 χώρες εκτός της ΕΕ (την Αλβανία, την Αυστραλία, την Καμπότζη, την Κροατία, τη Γεωργία, τη Γκάνα, την Ιαπωνία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ).

Οι χώρες της συμμαχίας αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιήσουν μια σειρά πολιτικών στόχων και επιδιώξεων. Η αύξηση της διεθνούς συνεργασίας θα συμβάλει ώστε να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες παιδιών που υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), 50.000 νέες εικόνες κακοποίησης παιδιών αναρτώνται στο Διαδίκτυο κάθε χρόνο.

 

Καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της αυτό το φρικτό φαινόμενο, καθώς τα εγκληματικά κυκλώματα που βρίσκονται πίσω του δεν γνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την έλλειψη αλληλοενημέρωσης και τα νομικά κενά που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον καλύτερο εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Παγκόσμια Συμμαχία: υψηλότεροι στόχοι για καλύτερα αποτελέσματα

Στην διάσκεψη για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας, οι συμμετέχουσες χώρες θα αναλάβουν πολιτικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση μιας σειράς στόχων, και συγκεκριμένα:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη μέριμνα ώστε να τους παρέχεται η αναγκαία συνδρομή, στήριξη και προστασία·
  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών·
  • Ευαισθητοποίηση των παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής φωτογραφιών από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές για να τα προσεγγίσουν («grooming»)·
  • Περιορισμός του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, καθώς και της εκ νέου θυματοποίησης παιδιών.

Προτείνεται περαιτέρω, οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και να υποβάλλουν τακτικά σχετικές εκθέσεις.

Ιστορικό του φακέλου

Η ΕΕ έχει σημειώσει επιτυχίες σε πολλά μέτωπα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη φιλόδοξη νομοθεσία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (οδηγία 2011/36/EΕ) και της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας (οδηγία 2011/93/EΕ). Η νομοθεσία αυτή καλύπτει τη δίωξη των δραστών, την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη των εγκλημάτων.

Η Ευρωπόλ προσφέρει τακτικά συνδρομή σε διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις. Το 2011, η επιχείρηση Rescue κατέληξε στην ταυτοποίηση 779 υπόπτων σε πολλές χώρες (από τους οποίους συνελήφθησαν 250) και στη διάσωση 252 παιδιών. Συχνά, η διερεύνηση κρουσμάτων εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο οδηγεί στην άκρη του νήματος για την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποίησης παιδιών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δίωξης Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο («EC3»), το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2013 στο πλαίσιο της Ευρωπόλ στη Χάγη, θα έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του το υλικό κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο. Η Επιτροπή στηρίζει επίσης το INHOPE, ένα δίκτυο ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών που έχουν θέσει σε λειτουργία ΜΚΟ στα κράτη μέλη της ΕΕ και το οποίο συλλέγει καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών σε δικτυακούς τόπους, ώστε αυτοί να αφαιρούνται και να διερευνώνται [Safer Internet Programme (Πρόγραμμα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο)].

Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στην Παγκόσμια Συμμαχία, ο αγώνας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο θα παραμείνει σε υψηλή θέση προτεραιότητας στις εθνικές ατζέντες. Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν τα μέσα που διατίθενται για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων, καθώς και η νομοθεσία και η συνεργασία των εθνικών αρχών παγκοσμίως. Σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους 48 χώρες, και άλλες μπορεί να τις ακολουθήσουν όταν δρομολογηθεί επισήμως η Παγκόσμια Συμμαχία.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στις 5 Δεκεμβρίου. Εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από τις κυβερνήσεις των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί θα αναλύσουν την κατάσταση και θα συζητήσουν τους διάφορους στόχους πολιτικής της Παγκόσμιας Συμμαχίας. Οι παριστάμενοι υπουργοί από τις συμμετέχουσες χώρες θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Συμμαχία εκδίδοντας διακήρυξη.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φωτό: freedigitalphotos.net 

Διαβάστηκε 4403 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 23:18

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού