Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 10:51

Έφηβοι και online φήμη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

H online φήμη (Online reputation) είναι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες online παρέχοντας σε άλλους χρήστες μια εικόνα για την επαγγελματική και κυρίως την προσωπική ζωή μας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ψηφιακό αποτύπωμα του μονοπατιού ή του ίχνους πληροφοριών που ένα άτομο μπορεί να αφήσει στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ένα άτομο έχει σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμα του.

Γιατί χρειάζεται όμως να ανησυχούμε για το ψηφιακό μας αποτύπωμα; 

Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιούνται πλέον oline, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το υλικό μπορεί να ενσωματωθεί στο διαδίκτυο και άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σωστά δεν θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τη διαδικτυακή φήμη τους. Αλλά οι έφηβοι πρέπει να επανεξετάσουν με ποιον τρόπο ανόητα ή επιπόλαια σχόλια, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Μία αρνητική online φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δείτε λοιπόν τη θεματική παρουσίαση η οποία απευθύνεται κυρίως στους εφήβους με αφορμή την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013) τονίζοντας ότι στο Διαδίκτυο ισχύει ότι και στην πραγματική ζωή: έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα αντίστοιχα.

Δείτε επίσης το νέο βίντεο της Γραμμής Υποστηρίζω με κύριο πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Η γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί από Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες 9:00 - 15:00 στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 800 15 και στο help [at] saferinternet.gr (αντικαταστήστε το at με το @).

Διαβάστηκε 7609 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 15:51

Πολυμέσα