Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 23:40

Ασφαλώς στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με μέτρο και σύνεση. Αρκετοί μαθητές δημοσιεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα ανεξέλεγκτα, χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο μπορούν να εκτεθούν. Άλλωστε την άγνοια των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου -και ειδικά των νέων- να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, προδίδει η αύξηση των προβλημάτων με την ιδιωτικότητα online στο 25% από 16% το β΄εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος συμβάλλει το δειγματικό ψηφιακό σενάριο με τίτλο "Ασφαλώς στο Διαδίκτυο" το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με μαθητές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, καθώς και Α' Γυμνασίου.

Το σενάριο δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου Πιερίας - ΕΑΕΠ, Μακροβασίλη Θάνο και είναι αναρτημένο στην πλατφόρμα του Αίσωπου (υποέργο του ΙΕΠ). Το ψηφιακό σενάριο εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Επικοινωνώ Ηλεκτρονικά» της Ε' τάξης δημοτικού, του προγράμματος σπουδών των δημοτικών με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) (ΦΕΚ/1139/28-7-2010).

Σκοπός του παρόντος σεναρίου είναι να διδαχθεί ο μαθητής για τα προσωπικά δεδομένα αλλά και να προστατευτεί από τους κινδύνους έκθεσης αυτών στο διαδίκτυο. ιδακτικοί

    Οι στόχοι είναι:
  • Να αναγνωρίζουν τα προσωπικά δεδομένα
  • Να αντιμετωπίζουν τη χρήση του Διαδικτύου με ευαισθησία σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων
  • Να εφαρμόζουν απλές πρακτικές συμβουλές για να προστατευτούν από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο
Διακρίνεται σε δύο φάσεις, τη φάση 1: "Προσδιορίζω τα προσωπικά δεδομένα" (15 λεπτά) και τη φάση 2: "Προστατεύω την ιδιωτική μου ζωή στο διαδίκτυο", με χώρος διεξαγωγής το εργαστήριο Πληροφορικής.

Το ολοκληρωμένο σενάριο μπορείτε να αναζητήσετε στη διεύθυνση http://aesop.iep.edu.gr/node/18465/. Η εικονιζόμενη αφίσα δημιουργήθηκε από μαθητή δημοτικού σχολείου για τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αφίσας και Βίντεο (2015) με τίτλο: «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω», της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Διαβάστηκε 2558 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 11:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οδύσσεια στο Διαδίκτυο σε 5 επεισόδια