• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 20:18

Διεθνής ημέρα οικογένειας (15/5): ανατροφή παιδιών με ποιά πρότυπα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρίας antivirus η ηλικία των πέντε ετών αποτελεί το ψηφιακό σημείο καμπής σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας της «Evolution of a child and technology» στην παγκοσμίως μεγαλύτερη έκθεση για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ότι οι γονείς στη Ρωσία είναι οι πιο αυστηροί με τα παιδιά. Μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, σχεδόν κανένα αγόρι ή κορίτσι δεν έχει το δικό του κινητό gadget και δεν του επιτρέπεται να κάνει οτιδήποτε στο Ιντερνετ δίχως επίβλεψη. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συγκρίνουν ποια ηλικία θεωρούν καταλληλότερη οι γονείς σε τέσσερις χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ρωσία - για τα πρώτα βήματα των παιδιών τους στην ψηφιακή και την κανονική ζωή. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, ας δούμε το infographic για την ανατροφή των παιδιών σε αυτές τις χώρες. Εσείς συμφωνείτε με ανατολικά ή δυτικά πρότυπα;

«Υπάρχει διαφορά συγκριτικά με τις δυτικές χώρες, όπου ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών έχει πρόσβαση στην τεχνολογία πολύ νωρίτερα από αυτό το «ηλικιακό ορόσημο». Το online σερφάρισμα χωρίς γονική επίβλεψη αποτελεί κάτι σύνηθες για παιδιά κάτω των πέντε ετών σε ποσοστά μέχρι 6% σε Βρετανία, 8% σε Γερμανία και 10% σε ΗΠΑ, σύμφωνα με τους γονείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα» σχολιάζει ειδικός στην ασφάλεια.

Αυτό συνδέεται με ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα, ότι οι γονείς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά περικυκλώνονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες από πρώιμες ηλικίες. Φαίνεται να αποτελεί παγκόσμια συναίνεση, καθώς αυτή η άποψη παρατηρείται στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων και στα τέσσερα έθνη. Οι έρευνες μέσω Google Consumer Surveys (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και Merku Survey (Ρωσία) πραγματοποιήθηκαν online σε δημογραφικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 γονέων με παιδιά έως 14 ετών σε κάθε χώρα κατά τον Ιανουάριο 2016.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα συντριπτικό 96,6% των Ρώσων ερωτηθέντων συμφωνεί (26%) ή συμφωνεί απόλυτα (70,6%), με τον ισχυρισμό ότι «τα παιδιά σήμερα χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το Διαδίκτυο σε υπερβολικά πολύ νεαρή ηλικία». Μόνο το 3,4% ισχυρίζεται ότι ισχύει το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στη ζωή των παιδιών τους, με ποσοστό λιγότερο από τα δύο τρίτα να συμφωνεί (31,8%) ή να συμφωνεί απόλυτα (33,5%), με την ίδια δήλωση.

Οι περισσότεροι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται επίσης ότι τα παιδιά τους είχαν τον πρώτο τους λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν κλείσουν τα 11 έτη, και στη Ρωσία, ακόμη και νωρίτερα, με το μέσο όρο να είναι μόλις στα 8 χρόνια και 7 μήνες. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς πολλά δημοφιλή δίκτυα έχουν σημαντικά υψηλότερά όρια για την αποδεκτή ηλικία για την έναρξη ενός λογαριασμού, που κυμαίνονται από τα 13 έτη για το Facebook ή το Twitter μέχρι τα 18 για το ρώσικο VKontakte ή το YouTube.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι Βρετανοί γονείς είναι πιο ενημερωμένοι για θέματα ασφαλείας όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών τους στον κυβερνοχώρο. Ποσοστό κοντά στα τρία τέταρτα (72,8%) των γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν εργαλεία γονικού ελέγχου. Το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης τέτοιων εργαλείων εντοπίζεται στη Γερμανία, όπου μόνο το 33,5% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τέτοιες λύσεις για να παρακολουθεί με τι ασχολούνται τα παιδιά όταν είναι online.

Yπάρχει πλειάδα διαδικτυακών δραστηριοτήτων που μπορεί να απειλεί την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών - ίσως και τη δική μας. Οι νέοι συχνά συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια εμπορικών σελίδων, εγγράφονται σε ψηφιακές υπηρεσίες, οργανώνουν το προσωπικό τους προφίλ με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσων μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούν σε chat rooms με αγνώστους, όπου δίνουν προσωπικά στοιχεία. Για αυτό, οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν την αξία των προσωπικών τους δεδομένων ώστε να τα διαφυλάσσουν όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.

Οι Έλληνες γονείς πώς ανατρέφουμε τα παιδιά μας, σύμφωνα με ποιό από τα παραπάνω πρότυπα; Συμβουλευτείτε το παρακάτω infographic και δείτε το πλήρες άρθρο στα Αγγλικά πατώντας εδώ

.
Διαβάστηκε 2745 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 21:03

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού