• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 15:54

Τα δικαιώματα του παιδιού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ποιον τρόπο μπορεί η ΕΕ να συμβάλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στις αίθουσες των δικαστηρίων; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις σχετικά με διασυνοριακές υποθέσεις γονικής μέριμνας θα εκτελούνται όσο το δυνατό ταχύτερα; Και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά από πρακτικές εκφοβισμού στο Διαδίκτυο;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα θεματολόγιο της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων του παιδιού, μέσω της έμπρακτης εφαρμογής των αρχών του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το θεματολόγιο αυτό περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων μέτρων ως προς τα οποία η ΕΕ είναι σε θέση να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε πολιτικές που αποβλέπουν στην ευζωία και την ασφάλεια των παιδιών, παραδείγματος χάρη με την προώθηση ενός φιλικού προς τα παιδιά συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την καλύτερη ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους και την καλύτερη προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Στο θεματολόγιο της ΕΕ που εξαγγέλθηκε στις 16/02/2011 απαριθμούνται 11 δράσεις τις οποίες η Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει κατά τα επόμενα χρόνια. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επαναβεβαιωθεί η αταλάντευτη δέσμευση των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του παιδιού στο πλαίσιο όλων των συναφών πολιτικών της ΕΕ και τη μετατροπή τους σε απτά αποτελέσματα. Στο μέλλον, οι πολιτικές της ΕΕ οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά θα πρέπει να σχεδιάζονται, να εφαρμόζονται και να παρακολουθούνται με γνώμονα την αρχή του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού.

Τα παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα εμπόδια σε περίπτωση που εμπλακούν στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραβιασθούν τα δικαιώματά τους, αν το εκάστοτε σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν είναι φιλικό προς τα παιδιά. Πέραν αυτού, χρειάζεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, π.χ. επειδή μεγαλώνουν υπό συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ή επειδή πάσχουν από κάποια αναπηρία. Η Επιτροπή θα λάβει ιδιαιτέρως υπόψη τα παιδιά στο πλαίσιο πρότασης που σκοπεύει να υποβάλει για την προστασία των θυμάτων αξιόποινων πράξεων, προτείνοντας, αφενός, εγγυήσεις για τους ανήλικους υπόπτους και, αφετέρου, την αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για τις διασυνοριακές υποθέσεις γονικής μέριμνας.

Η Επιτροπή θα προστατεύει ενεργά και θα παρέχει τα αναγκαία εφόδια στα παιδιά που χρησιμοποιούν τις on line τεχνολογίες και θα καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της αθέμιτης προσέγγισης παιδιών στον κυβερνοχώρο, της έκθεσής τους σε επιβλαβές περιεχόμενο και των υπολοίπων δυσάρεστων εμπειριών που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση on line τεχνολογιών. Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την προώθηση της συνείδησης ενεργού πολίτη μεταξύ των παιδιών, η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για παιδιά στη δικτυακή πύλη EUROPA, με εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και τις πολιτικές της ΕΕ.

Η δράση της Επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί μέρος των προσπαθειών της για την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος έχει υποχρεωτική νομική ισχύ, αφενός, για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όταν προτείνουν τη θέσπιση νομοθεσίας και, αφετέρου, για τα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2010, η Επιτροπή ενέκρινε στρατηγική για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Χάρτη. Τον επόμενο μήνα, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρώτη ετήσια έκθεση σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης έλεγχο της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ιστορικό

Η συνθήκη της Λισαβόνας καλεί την ΕΕ να προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα δικαιώματα του παιδιού αποτελούν επίσης μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων που η ΕΕ έχει δεσμευθεί να σέβεται δυνάμει του άρθρου 24 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, και οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης προσδιορίζουν ένα όραμα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπου τα παιδιά του σήμερα θα απολαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση και θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τους πόρους που χρειάζονται για να μεγαλώσουν, και όπου τα δικαιώματα του παιδιού θα προστατεύονται πλήρως.

Για περισσότερες πληροφορίες:

-       Δικαιώματα του παιδιού στην ΕΕ

Διαβάστηκε 7089 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 16:02