• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 15:34

Βασικά ευρήματα έρευνας EU Kids Online

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τα αρχικά ευρήματα από μια πρότυπη έρευνα που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο EU Kids Online σύμφωνα με τα πιο αξιόπιστα κριτήρια. Χρηματοδοτήθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα Safer Internet με σκοπό να εμπλουτίσει τη διαθέσιμη βάση δεδομένων που στοχεύουν στη χάραξη πολιτικών σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα 23.420 παιδιών ηλικίας 9-16 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, καθώς επίσης και ένας από τους 2 γονείς/κηδεμόνες τους, συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε μέσω συνεντεύξεων (Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010) σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες. Τα ευρήματα που παρατίθενται εδώ προέκυψαν από 23 από τις συμμετέχουσες χώρες.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τους παρακάτω διαδικτυακούς κινδύνους: πορνογραφία, εκφοβισμός (bullying), λήψη μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, επαφή με ανθρώπους που τα παιδιά δε γνωρίζουν από κοντά, δια ζώσης συναντήσεις με ανθρώπους που τα παιδιά δε γνωρίζουν από κοντά, εν δυνάμει ζημιογόνο υλικό (δημιουργημένο από τους χρήστες) και παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Στην έκθεση αυτή, ο όρος “παιδιά” αναφέρεται σε παιδιά-χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 9-16 ετών σε όλη την Ευρώπη. Με τον όρο “χρήστες του διαδικτύου” προσδιορίζονται οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές συσκευές με σύνδεση στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν τα παιδιά και οποιοσδήποτε χώρος όπου συνδέονται.

Πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία της έρευνας

Οι χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο EU Kids Online είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία. Εκτός αν προσδιορίζονται συγκεκριμένες χώρες, τα ευρήματα έχουν υπολογιστεί με γνώμονα όλες τις χώρες.

Αναγνωρίζεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετρηθούν οι πιο προσωπικές πτυχές των εμπειριών ενός παιδιού και όσα μπορεί να το αναστάτωσαν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των παιδιών, με συνέντευξη πρόσωπο-με-πρόσωπο. Περιελάμβανε επίσης μια ενότητα στην οποία ο συμμετέχων μπορούσε να απαντήσει σε ευαίσθητες ερωτήσεις προκειμένου να μην γνωρίζουν τι λέει οι γονείς του, άλλα μέλη της οικογένειας ή ο ερευνητής. Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τα υλικά για την έρευνα, την έκθεση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας πεδίου και για τα ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας που λήφθησαν υπόψη, βλ. www.eukidsonline.net.

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα του έργου του δικτύου EU Kids Online, που καθοδηγείται από το LSE, και απαρτίζεται από ερευνητικές ομάδες σε κάθε μια από τις 25 συμμετέχουσες χώρες και μια διεθνής συμβουλευτική επιτροπή. Η πλήρης έκδοση της έκθεσης αυτής, δημοσιεύτηκε εντός του 2010, συμπεριλαμβάνει όλες τις 25 χώρες, νέα ευρήματα σχετικά με την παρεμβατική δράση των γονέων και σχετικές προτάσεις για τη χάραξη πολιτικών.

Προς το παρόν διαβάστε και δείτε τα κύρια ευρήματα, καθώς και τα διαγράμματα (8σέλιδη έκδοση).

Διαβάστηκε 2466 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 10:41

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού