• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 07:57

Αρχεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! (602.5k) 31/8/2015: Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), μέσω του επίσημου site για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα http://internet-safety.sch.gr εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο μέσω της συνεργασίας με το αντίστοιχο European Schoolnet (EUN)...

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 2014 Toolkit (312.5k) 13/4/2014: Για να "χιλιάσουμε" τα μέλη μας και κατά συνέπεια η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο να γίνει συνείδηση σε όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς, μοιραστείτε το αρχείο όσο μπορείτε περισσότερο, εμπνεύστε όσο περισσότερους/ες γύρω σας να αναλάβουν δράση και την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα από εμάς για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο είναι η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

 Η δική μας συνεισφορά για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! (640.5k)  8/2/2014: Ο ενημερωτικός κόμβος «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» http://internet-safety.sch.gr του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, από 1/10/2013 ξεκίνησε επίσημη συνεργασία με την πύλη esafetylabel του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN) στο πλαίσιο της πιστοποίησης σχολείων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ο δεκάλογος της ιδιωτικότητας (1.7m) 25/1/2014: 10 συμβουλές για να προστατέψετε την ιδιωτική σας ζωή στο Διαδίκτυο: το επίσημο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων.


 

Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο - Safer Internet Day (SID) 2014 (552.4k) 11/12/2013: Με αφορμή την 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (11/2/2014) που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τη Δράση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr/sid), ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety σας καλεί να αξιοποιήσετε αντίστοιχο υλικό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Saferinternet.gr, σας προτρέπουμε ειδικά για εκείνη την ημέρα ...:

Ιδέες για δραστηριότητες στο σχολείο σας (174k) 22/01/2013 Με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013) καθώς και την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013), ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety σας καλεί να τον επισκεφτείτε προτρέποντας σας ειδικά και όχι μόνο για εκείνες τις ημέρες.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ (237.4k)  20/11/2012 ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006 για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για το δικαίωμα απάντησης σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οπτικοακουστικών υπηρεσιών και online υπηρεσιών πληροφόρησης.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Το αντίδοτο στην πληροφορύπανση (299.8k)   12/11/2012 Κατεβάστε το σχετικό αρχείο όπως παρουσιάστηκε στο 4ο συνέδριο Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην εκπαίδευση (4th CIE 2012) για τον ανανεωμένο ενημερωτικό κόμβο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr, ο οποίος αποσκοπεί στην έγκυρη, αξιόπιστη και επικαιροποιημένη ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών καθώς και των γονιών και κηδεμόνων τους, για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου. Αποτελεί τη θετική πρόταση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με στόχο τη δημιουργία ενός Ασφαλούς Διαδικτύου για όλους.

Εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας των ανηλίκων (62.2k) 1/8/2012 Εξ αφορμής της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2012, από στελέχη του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας, παραθέτουμε σχετικά την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας.

Sexting, ορισμός του φαινομένου, πρόληψη και προτάσεις για την αντιμετώπισή του (15/7/2012) Άρθρο των Τσουβέλα Γιώργου Ψυχολόγου, Γιωτάκου Ορέστη Ψυχίατρου και Λούβρη Άρη Πληροφορικού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του κόμβου Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με την Ομπρέλα, Ελληνική Εταιρία Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απόψεις για την προστασία δεδομένων και την ηλεκτρονική ταυτότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2.6m)   10/7/2012: Μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος έχει αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο. 12% των χρηστών του Διαδικτύου σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύμα αντιποίησης ταυτότητας. Παρόλα αυτά, 53% των χρηστών δεν έχουν αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο τον περασμένο χρόνο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚ σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο (463.9k)  11/6/2012: To EK, έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, με τίτλο «Το θεματολόγιο της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού»... λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχολείο προσαρμόζεται σταδιακά στον ψηφιακό κόσμο, όμως με ρυθμούς και τρόπους που δεν συμβαδίζουν με τις μεταβολές που επιφέρει η τεχνολογία στη ζωή των ανηλίκων, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να τους παράσχουν βοήθεια και παραμένουν στο περιθώριο της εικονικής ζωής των ανηλίκων·... υπογραμμίζει την ανάγκη μιας εκπαιδευτικής συμμαχίας ανάμεσα στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία των πολιτών, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί μια δυναμική ισορροπία μεταξύ του ψηφιακού κόσμου και των ανηλίκων·

... αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Πάρε τον έλεγχο των προσωπικών σου δεδομένων στα χέρια σου! (1006k)  20/5/2012 

Κάθε φορά που συνδέεσαι στο Ίντερνετ μοιράζεσαι με άλλους πληροφορίες για το άτομο σου. Και όσο πιο πολλά πράγματα κάνεις στο Ίντερνετ τόσο πιο σημαντικό γίνεται το θέμα τόσο της δικής σου προστασίας, όσο και των προσωπικών δεδομένων σου.

Η ΕΕ προτείνει κάποιες αλλαγές που θα ενισχύσουν την προστασία σου στο Ίντερνετ. H νέα νομοθεσία της ΕΕ σχεδιάστηκε για να σου δώσει τη δυνατότητα να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο των προσωπικών σου δεδομένων και για να διαφυλάξει το δικαίωμά σου στην προστασία τους.

Μία παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2012 
Γελοιογραφίες © Pierre Kroll

 Ηλεκτρονικός υπολογιστής και ίντερνετ

• Ένας στους 4 εφήβους (24,3%) ασχολείται για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα τις καθημερινές με τον Η/Υ και το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα (41%).

• Από το 2006 έως το 2010 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των εφήβων που ασχολούνται με τον Η/Υ και το ίντερνετ για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα (από 5,7% σε 21,7% αντίστοιχα).

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

• Το 47,8% των εφήβων, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 13 και 15 ετών, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από μισή έως και 2 ώρες τις καθημερινές και το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα.

Ενδείξεις εξάρτησης από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

• Σχεδόν ένας στους έξι 15χρονους (15,5%) εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ.

• Το 5,5% του συνόλου των εφήβων αναφέρουν συμπτώματα εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κυρίως τα αγόρια.

Γονείς και υπερβολική χρήση Η/Υ

• Υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ καθημερινά (για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα) κάνει 1 στους 3 εφήβους (38,4%), μεταξύ εκείνων που οι γονείς δεν γνωρίζουν επαρκώς τις δραστηριότητές τους, 1 στους 5 εφήβους (26,2%) μεταξύ εκείνων που έχουν περιορισμένη συναισθηματική στήριξη από τους γονείς τους και 1 στους 3 (35,5%) μεταξύ εκείνων που δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τις σχέσεις στην οικογένεια.

Φίλοι και υπερβολική χρήση Η/Υ

• Συγκριτικά με όσους μαθητές έχουν 1 ή 2 στενούς φίλους, υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ κάνουν περισσότεροι έφηβοι που έχουν τουλάχιστον 3 στενούς φίλους. Επίσης, υπερβολική χρήση κάνουν σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές που συναντούν τους φίλους τους πολύ συχνά είτε αμέσως μετά το σχολείο είτε τα βράδια σε σύγκριση με εκείνους που τους συναντούν λιγότερο συχνά.

Ψυχοκοινωνική υγεία και υπερβολική χρήση Η/Υ

• Οι έφηβοι που ασχολούνται τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα με τον Η/Υ και το ίντερνετ παρουσιάζουν σε υψηλότερα ποσοστά συμπτώματα διαταραχής συναισθήματος, διαγωγής ή υπερκινητικότητας-ελλειμματικής προσοχής, ενώ συνολικά φαίνεται να έχουν σε διπλάσιο ποσοστό ψυχοκοινωνικές δυσκολίες συγκριτικά με εκείνους που ασχολούνται με τον Η/Υ λιγότερο συχνά.

• Σχεδόν 3 στους 5 μαθητές που κάνουν υπερβολική χρήση του Η/Υ έχουν συχνά τουλάχιστον 2 ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούν τον Η/Υ λιγότερο.

Eιδικός ιστοχώρος για τους εκπαιδευτικούς με τη στήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (188.7k)   16/11/2011 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για ιστοχώρο που δημιουργήσαμε ειδικά για εσάς στη διεύθυνση: http://educators.saferinternet.gr.  Στο αρχείο θα βρείτε αναλυτική περιγραφή του ιστοχώρου.

Εκ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλού Διαδικτύου & Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr

Αναθεωρημένος οδηγός του εκπαιδευτικού για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (397.5k)  5/11/2011 
Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι και συνάμα ενεργοί χρήστες της κινητής τηλεφωνίας. Αν και το κινητό διευκολύνει το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορεί να αποτελέσει ένα κακόβουλο εργαλείο, εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν τα έξυπνα κινητά τους (ή και «κουτά» ενίοτε) για να μοιράζονται πράγματα που ποτέ δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες...

  • Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διατήρηση της ασφάλειας των μαθητών στο διαδίκτυο; Τι συμβαίνει όταν πρόκειται για το κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή; Τι είναι το φαινόμενο sexting; Τι μπορούν εν τέλει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί;

Συντονισμένη εποπτεία και διαχείρηση της ασφάλειας και ιδιωτικότητας στον Ελλαδικό χώρο (512.7k)   28/7/2011: Συμπεράσματα –Προτάσεις Ημερίδας 20/10/2010, Αμφιθέατρο Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθήνα 

Προστασία δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (325.9k) 20/6/2011 

Παν πρόσωπο δικαιούται το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του.

— Eυρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Διαβάστε τον 24σέλιδο οδηγό (στα Ελληνικά) για τα δικαιώματά μας ως πολίτες της Ε.Ε και την προστασία των δεδομένων μας.

Οι αντιλήψεις των γονέων για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο (428.3k)   27/5/2011 Άρθρο των Π. Βασάλα, Δ. Τσακιρίδου, Δ. Ανδρεάδου: ερευνητική ανακοίνωση στα Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου \"Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία\", Πάτρα 28-30/4/2011.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (26.8.2010 - COM(2010) 245 τελικό/2. 

Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Νέα εκπαίδευση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο; (525.4k)   9/5/2011 Άρθρο του Α. Σοφού στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου \"Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία\". Copyright © 2011 ΕHΥΕΤ - ISBN: 978-960-99782-0-0 (Πάτρα 28-30/4/2011).

"Το facebook στην τάξη: κρυμμένες ευκαιρίες και απειλές" (52.4k)  στις 17/4/2011: Πρόκειται για την περίληψη της εισήγησης  από Θεόδωρο Γούτα στην εσπερίδα που οργάνωσαν τα Γραφεία Αγωγής Υγείας της Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: κίνδυνοι και απειλές. Ο ρόλος του Σχολείου» (23/3/2011). Στο http://prezi.com/3xzhaqa1vdfz/facebook/  μπορείτε να δείτε και τη σχετική παρουσίαση.

Εθισμός στο Διαδίκτυο (194.6k)   14/2/2011: Παρατίθεται πεντασέλιδο κείμενο το οποίο περιέχει εισαγωγικές ερωταπαντήσεις στην έννοια του εθισμού στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ενημερωτικού κόμβου μας με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Το προσωπικό της εν λόγω εταιρίας είναι πρόθυμο να απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών της κοινότητάς μας. Το περιεχόμενο του αρχείου μπορεί να αναπαραχθεί ελεύθερα υπό τη προϋπόθεση αναφοράς της Εταιρείας ως συντάκτη. 

Η οπτική των παιδιών στην Ευρώπη (388.2k) 18/1/2011: Βασικά ευρήματα και συστάσεις για τη χάραξη πολιτικών από την έρευνα EU Kids Online σε παιδιά ηλικίας 9-16 ετών και τους γονείς τους σε 25 ευρωπαϊκές χώρες (Ιανουάριος 2011)

Βασικά Ευρήματα της έρευνας του Δικτύου EU Kids Online (2010) (358.9k) 17/12/2010 Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τα αρχικά ευρήματα από μια πρότυπη έρευνα που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο EU Kids Online σύμφωνα με τα πιο αξιόπιστα κριτήρια. Χρηματοδοτήθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα Safer Internet με σκοπό να εμπλουτίσει τη διαθέσιμη βάση δεδομένων που στοχεύουν στη χάραξη πολιτικών σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Διαβάστηκε 28520 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 23:20
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στο cyberbullying λέμε ΟΧΙ! Παιδιά »