Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 11:02

Παιδιά και ψηφιακή φήμη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(18 ψήφοι)

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι το σημάδι που αφήνεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο και μπορεί να διαμορφώσει την ψηφιακή σου φήμη. Τα ψηφιακά σου αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά και διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν στο παρόν ή ακόμη και στο μέλλον. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο. Γιατί χρειάζεται όμως να νοιάζεσαι ως έφηβος για το ψηφιακό σου αποτύπωμα; 

Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχεις σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμά σου. Για παράδειγμα αν κατά μέσο όρο έχεις 200 "φίλους" και οι επαφές αυτές έχουν επίσης κατά μ.ο. 200 "φίλους" τότε μία ανάρτησή σου (κείμενο, φωτό ή βίντεο) θεωρητικά έχει αντίκτυπο σε (200x200) 40.000 επαφές!

Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιείς πλέον στο Διαδίκτυο, τόσο οφείλεις να γνωρίζεις ότι το υλικό μπορεί να ενσωματωθεί και αλλού διαδικτυακά, οπότε άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αν χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο σωστά δεν υπάρχει λόγος να να ανησυχείς σχετικά με την ψηφιακή φήμη σου. Αλλά σε γενικές γραμμές, ως έφηβος, πρέπει να επανεξετάσεις με ποιον τρόπο επιπόλαια σχόλια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλεις αίτηση για θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Μία αρνητική ψηφιακή φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τη μεταγενέστερη ζωή σου. Δες λοιπόν στο σχολείο με τους καθηγητές και τους συμμαθητές σου, ή στο σπίτι με τους γονείς σου, τη θεματική παρουσίαση στα συνημμένα αρχεία "Παιδιά και ψηφιακή φήμη (αρχείο παρουσίασης 1.65 ΜΒ)", η οποία απευθύνεται κυρίως σε εσάς τους εφήβους, καθώς και την παρουσίαση prezi στα Πολυμέσα παρακάτω, με αφορμή τη 12η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (10/2/2015) για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

Διαβάστηκε 16946 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 22:12

Πολυμέσα