Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 14:05

Άλλοι "άνθρωποι" στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον

Η έννοια της ταυτότητας του παίκτη ήταν ο βασικός άξονας των συζητήσεων στο 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «The Philosophy of Computer Games» 2011 που διοργάνωσε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο συγκέντρωσε επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προσέγγισαν κριτικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:55

Συμβουλές για το Facebook

Γράφτηκε από τον

Υπάρχει Χρυσός Κανόνας στο Facebook; Βεβαίως κι αυτός είναι να συμπεριφέρεστε στους άλλους κατά τον τρόπο που θέλετε να σας συμπεριφέρονται. Αυτό ισχύει και για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Βεβαιωθείτε ότι οι έφηβοι σας ξέρουν πού να απευθυνθούν για υποστήριξη αν κάποιος κάποτε τους παρενοχλήσει. Βοηθήστε τους να κατανοήσουν πώς να κάνουν υπεύθυνες και ασφαλείς επιλογές για το τι δημοσιεύουν – γιατί οτιδήποτε βάζουν στο διαδίκτυο μπορεί να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί εκτός πλαισίου. Ακολουθούν επιγραμματικά συμβουλές προς γονείς, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:50

Εμπιστοσύνη και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον

Οι Ευρωπαίοι δεν θα υιοθετήσουν τεχνολογία την οποία δεν εμπιστεύονται, πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη και ασφάλεια κατά την on line σύνδεση. Οι χρήστες πρέπει να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι κατά τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακριβώς όπως και στον φυσικό κόσμο, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 13:44

Απολογισμός ημερίδων 2011

Γράφτηκε από τον

Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 3 ενημερωτικών ημερίδων στο Μεσολόγγι, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, στη Δυτική Ελλάδα και είχαν ως θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο: Αγωγή και προστασία παιδιών και εφήβων». Είχαν προηγηθεί οι εξίσου επιτυχημένες ημερίδες σε Πάτρα (11/02/2011) και Πύργο (10/03/2011) οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας  και τον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Στην ΕΕ, τα παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών σε ποσοστό 77% και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών σε ποσοστό 38% διαθέτουν λογαριασμό σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Απρίλιο 2011, εθελοντική συμφωνία με τον κλάδο, την κοινωνία των πολιτών, τον ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών) και τους εποπτικούς φορείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων στην Ευρώπη σχετικά με τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για όλες τις εταιρείες στην Ευρώπη, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των έξυπνων ετικετών στην προστασία των δεδομένων (Συσκευές ραδιοσυχνικής αναγνώρισης – RFID) πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Σε έκθεση όπου καταγράφεται η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση του ενωσιακού σχεδίου δράσης της του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθειάζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την προστασία των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας από επιθέσεις και διαταραχές στον κυβερνοχώρο. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η ανάληψη περαιτέρω δράσης στο πεδίο αυτό, ιδίως για τη σύσταση, έως το 2012, ενός αποτελεσματικού δικτύου ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT).

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι πάνω από δύο έτη που έχει καταστεί δεσμευτικός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά την προετοιμασία νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά, εξίσου, και για τις εθνικές αρχές κατά τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ως μέρος των προσπαθειών της να καταστήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα πραγματικότητα για τους πολίτες στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε για πρώτη φορά έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο έχει εφαρμοστεί ο Χάρτης.

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 14:56

Ηλεκτρονικά στοιχήματα στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

Τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με σχεδόν 15.000 εντοπισμένους σχετικούς ιστότοπους και συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 6 δισ. € το 2008, ενώ αναμένεται ότι το μέγεθος της αγοράς θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2013. Τα εθνικά νομικά πλαίσια παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές ανά την ΕΕ, με διαφορετικούς κανόνες να ισχύουν για τη χορήγηση αδειών, τις συναφείς υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση, τις πληρωμές, τους στόχους δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την καταπολέμηση της απάτης.

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 15:54

Τα δικαιώματα του παιδιού

Γράφτηκε από τον

Με ποιον τρόπο μπορεί η ΕΕ να συμβάλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στις αίθουσες των δικαστηρίων; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις σχετικά με διασυνοριακές υποθέσεις γονικής μέριμνας θα εκτελούνται όσο το δυνατό ταχύτερα; Και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά από πρακτικές εκφοβισμού στο Διαδίκτυο;

Σελίδα 7 από 9