• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΠΙ «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα» πήρε και φέτος την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Για τις τάξεις Α’ Β’ Γ’ και Δ’ το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί στην Ευέλικτη Ζώνη. Για τις τάξεις Ε’ και Στ’ το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, μέσα από τα Πολιτιστικά Προγράμματα που εντάσσονται στο έτος του Ενεργού Πολίτη. Η υλοποίηση του προγράμματος σε όλες τις τάξεις μπορεί να γίνει και διαθεματικά.

SID2017 logoΗ Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 07/02/17 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί για 14η συνεχόμενη χρονιά σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι:
«Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Για πολλούς νέους στις αρχές του 21ου αιώνα, η διαδικτυακή τους προσωπικότητα, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις καθώς και οι δραστηριότητές τους στον εικονικό κόσμο είναι εξίσου σημαντικά με τη ζωή τους στον φυσικό κόσμο. Οι εκπαιδευτικοί, ως εκ τούτου, οφείλουν να το αναγνωρίσουν και να βοηθήσουν τους νέους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι διαδικτυακές τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αναπτύξουν βασικές ικανότητες - και ίσως κυριότερα - οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βοηθούν τους νέους να γίνουν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες.
Μέσω της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης του eTwinning πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, online σεμινάριο με 80+ συμμετέχοντες και θέμα "The Web We Want και eSafety Label δύο ισχυρά εργαλεία στη διάθεση του εκπαιδευτικού για το Διαδίκτυο που θέλουμε στα σχολεία με ψηφιακή ασφάλεια". Βρείτε στα συνημμένα αρχεία την πλήρη παρουσίαση...

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ανακοινώνει τη συνεργασία του με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών και των γονέων για τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος.

Η Νατάσσα Μποφίλιου είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου τα παιδιά θα απολαμβάνουν τον μαγικό αυτό κόσμο χωρίς κινδύνους, έχοντας παράλληλα αναπτύξει κριτική ικανότητα.

Ένα εγχειρίδιο που σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe, προστίθεται στα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τις/ους εφήβους στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρέχουν οι διαδικτυακές τεχνολογίες για να γίνουν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες.
Το επιτυχημένο παράδειγμα του Web We Want «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» και παιδαγωγικά κατάλληλο για μαθητές 12-16 ετών, με την έγκριση του ΙΕΠ έρχεται να συμπληρώσει το Web We Want για εκπαιδευτικούς στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλαν εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη που συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή του.

Τι θεωρείται ποιοτικό και ασφαλές περιεχόμενο στο διαδίκτυο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός εφήβου ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί; Το να βοηθήσουν οι ενήλικες τα παιδιά τους να πλοηγούνται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Το επιτυχημένο παράδειγμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έρχεται να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το νέο έργο “EL-SIC: The Hellenic Safer Internet Center – Making a Better Internet for Kids and the Society” που ξεκινά πλέον υπό την αιγίδα του ΙΤΕ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2ο Γενικό Λύκειο Κω συντόνισε πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: “Ασφαλές Διαδίκτυο για όλους” (Safe Internet for All – S.I.F.A.). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε μια πολυμερή σύμπραξη, στην οποία συμμετείχαν 5 σχολικά ιδρύματα από 5 χώρες και είχε διάρκεια 2 χρόνια (τα σχολικά έτη 2014­-2015 και 2015-­2016). Εκτός από την Ελλάδα και το 2ο Γενικό Λύκειο Κω συμμετείχαν σχολεία από Αυστρία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2/Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων. Το σχέδιο επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση και προετοιμασία μαθητών και καθηγητών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η Επιτροπή παρουσίασε στις 14/9/2016 προτάσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας στην Ευρώπη και του περιεχομένου που είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, με παράλληλη αποσαφήνιση των κανόνων για όλους τους παράγοντες του online τομέα. Οι προτάσεις θα προσφέρουν επίσης εργαλεία για καινοτομία στην εκπαίδευση, την έρευνα και τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 20:25

Νέα δ' διμήνου 2016

Mπορείτε να διαβάσετε ή να "κατεβάσετε" την ειδική έκδοση (ISSN 2241-9675) με τα τελευταία νέα για την επίσημη υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Επίσης, μπορείτε να αναγνώσετε απευθείας το newsletter από το smartphone ή το tablet σας.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 18:47

3 + 1 infographics για τους εφήβους

Με ένα ακόμη δέντρο αποφάσεων (στην Αγγλική γλώσσα προς το παρόν) για το φαινόμενο sextortion - το 4ο της σειράς "Σκέψου" απευθυνόμενο σε εφήβους - το Better Internet for Kids, ενημερώνει για την αντιμετώπιση των θεμάτων που οι νέοι μπορεί να συναντήσουν στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο sextortion είναι μια μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης από πλευράς του θύτη που χρησιμοποιεί μη σωματικές μορφές εξαναγκασμού για να αποσπάσει σεξουαλικές χάρες από το θύμα. Επίσης, το φαινόμενο αναφέρεται στην ευρεία κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η κατάχρηση εξουσίας είναι το μέσο εξαναγκασμού, καθώς και στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην οποία η απειλή δημοσίευσης σεξουαλικών εικόνων ή ανάλογων πληροφοριών είναι το μέσο εξαναγκασμού. Με αφορμή το συγκεκριμένο infographic, παραθέτουμε και τα τρία προηγούμενα, τα οποία είναι στην Ελληνική γλώσσα.

Σελίδα 18 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού