• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Νέοι κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα προσωπικά τους στοιχεία. Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλα τα σχετικά άρθρα περί ιδιωτικότητας πατώντας εδώ ή από το μενού ΑΡΧΕΙΑ και επιλογή Ιδιωτικότητα. Ενημερωθείτε με τα σχετικά βίντεο, επιλέγοντας EL για ελληνικά στους υπότιτλους.

Tο σχολείο σας έχει δρομολογήσει δράσεις για την ψηφιακή ασφάλεια eSafety Label‬; (δες πρότερα σχετικά άρθρα στο site πατώντας εδώ) Η Ελλάδα οδηγεί την κούρσα στην Ευρώπη με 349 υποβολές Εντύπου Αξιολόγησης σε 1449 αιτήσεις. Συνολικά υπάρχουν 284 ελληνικά (/1148 στην Ευρώπη) πιστοποιημένα σχολεία στην ψηφιακή ασφάλεια (δεδομένα 15/04/2016). Τα ελληνικά σχολεία, σταθερά τα τελευταία χρόνια, διατηρούν την ευρωπαϊκή πρωτιά στην πιστοποίηση σχολείων με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας. Η κοινότητα eSafety Label διαρκώς μεγαλώνει και ως σήμερα, περισσότεροι από 4.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Εσείς τι περιμένετε;

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 12:23

Στατιστικά στοιχεία Safeline για το 2015

Πρώτες σε αριθμό οι καταγγελίες που αφορούν παιδική πορνογραφία, ρατσισμό, οικονομικές απάτες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο!

Η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, έκλεισε φέτος 12 χρόνια λειτουργίας και όπως κάθε χρόνο, ενημερώνει για τα στατιστικά της στοιχεία. Τα στοιχεία του 2015 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά υπό το πρίσμα πρόσφατων σημαντικών νομοθετικών αλλαγών. Το 2015 ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine παρέμεινε υψηλός, φτάνοντας περίπου τις 4000 καταγγελίες.

Ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται περίεργα τον τελευταίο καιρό; Κολλάει συνεχώς, είναι αργός και εκτός αυτών, εμφανίζει διαρκώς αναδυόμενα (pop-up) παράθυρα που δεν επιθυμείτε να βλέπετε; Εάν αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν τότε ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει προσβληθεί από ιό. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποτρέψετε πράγματα όπως αυτό από το να συμβαίνουν διαρκώς; Ενώ υπάρχουν διάφορες λύσεις antivirus που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τον υπολογιστή σας πρώτα, ώστε να μπορείτε γρήγορα να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να ανακαλύψετε αν ο υπολογιστής σας έχει ιό πριν να είναι πολύ αργά.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 21:36

31 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα ... Backup

Μπορεί να είναι ευρέως άγνωστη, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Backup εορτάζεται στις 31 Μαρτίου, ακριβώς μία μέρα πριν την Πρωταπριλιά και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες υπολογιστών και κινητών, να δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους. Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που αρκετοί/ές ξεχνούν να κάνουν. Τι είναι όμως η Παγκόσμια Ημέρα ... αντιγράφων ασφαλείας;

Όταν αναζητούμε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, καταγράφεται μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής μας συνδέεται στο Διαδίκτυο. Επίσης, όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) καταγράφει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Σχεδόν όλες οι σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να μας αναγνωρίζουν όταν θα τις επισκεφτούμε ξανά!

Σχετικά με την επεξεργασία προσωπικού απορρήτου, ποιά είναι όμως η ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης; Από τις 29 Μαρτίου 2016, η Ixquick θα συγχωνευθεί με την εξαιρετικά δημοφιλή μηχανή αναζήτησης Start Page και έτσι θα λαμβάνουμε ιδιωτικά αποτελέσματα αναζήτησης της Start Page στην Ixquick

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 29/2/2016 τα νομικά κείμενα που θα θέσουν σε εφαρμογή την ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα καθώς και ανακοίνωση που συνοψίζει τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διατλαντική ροή δεδομένων από το 2013 που είχαν γίνει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση.

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 23:48

Safer Internet Day 2016 από το Δημοτικό ως το Λύκειο

Πολλά σχολεία συμμετείχαν και φέτος στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, υιοθετώντας το μήνυμα "Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο". Αρκετά από αυτά μοιράστηκαν το υλικό και τις δράσεις τους στην κοινότητα "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" του ΠΣΔ, τα οποία μπορείτε να δείτε ή να αναρτήσετε τα δικά σας πατώντας στα Αρχεία της ομάδας. Μείνετε συντονισμένοι ως την επόμενη Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, πάντα με ψηφιακή ασφάλεια!

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 19:56

Ψυχική Υγεία και Διαδίκτυο

Tο Εθνικό  και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδίασε και θέτει σε  λειτουργία το επιμορφωτικό πρόγραμμα  «Ψυχική Υγεία και Διαδίκτυο: Δυσλειτουργικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο – Τρόποι παρέμβασης και πρόληψης» διάρκειας 70 ωρών.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο (10 μόρια) για τα στελέχη των Δημόσιων Υπηρεσιών από την Κεντρική Επιτροπή Πιστοποίησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Στις 9 Φεβρουαρίου 2016, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου #SID2016, η δράση #eSafetyLabel (βλ. σχετικά άρθρα πατώντας εδώ) του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN) γιορτάζει 3 χρόνια επίσημης παρουσίας, με τα ελληνικά σχολεία να διατηρούν την ευρωπαϊκή πρωτιά στην πιστοποίηση σχολείων με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας.

Επτά μέρες πριν τη SID 2016, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί έξι σχολείων με χρυσή και αργυρή ετικέτα ανέλαβαν να μοιραστούν από ένα σχέδιο μαθήματος για τη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο καθένας (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).

Σελίδα 22 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού