• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Μετά από 314 αναρτήσεις στο ιστολόγιο και σχεδόν 2 χρόνια και 2 μήνες στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο διευρύνει το πλαίσιο αναφοράς της με τον ανανεωμένο δικτυακό της τόπο, απευθυνόμενη, πέραν των εκπαιδευτικών, στους γονείς και κηδεμόνες και ασφαλώς στα παιδιά και στους εφήβους.

Το διδακτικό έτος ξεκίνησε και μαζί μία πολυάσχολη περίοδος για πολλά σχολεία, με αρκετά της πρωτοβάθμιας να ανεβάζουν παραστάσεις και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρουσιάζουν ανάλογες μουσικές εκδηλώσεις. Πολλά σχολεία ενθαρρύνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να παρακολουθήσουν αυτά τα γεγονότα καθώς παρουσιάζουν την εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Με την εξέλιξη  των κινητών τηλεφώνων, εκείνοι που παρακολουθούν την εκδήλωση μάλλον επιθυμούν να φωτογραφήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή, όπως ένα smartphone ή tablet. Αν και αυτό δεν αποθαρρύνεται, οι διευθυντές στα σχολεία μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις συνέπειες των γονέων που μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες με άλλους στο διαδίκτυο.

Λίγο πριν από τις διακοπές και την περίοδο αγορών των δώρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα αποτελέσματα ενός ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τους δικτυακούς τόπους που πωλούν ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλία, βίντεο και μουσική τα οποία μπορούν να “κατέβουν” σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητή ηλεκτρονική συσκευή. Από τον έλεγχο καταδεικνύεται ότι το 75% των εν λόγω δικτυακών τόπων δεν φαίνεται να πληρούν τους κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό όταν τα προϊόντα απευθύνονται σε ευάλωτους καταναλωτές, π.χ. στα παιδιά. Οι χρήστες υποχρεούνται να περάσουν μέσα από τον λαβύρινθο των όρων της σύμβασης, να προσδιορίσουν το ποσό που θα πρέπει εν τέλει να πληρώσουν, ενώ τα παιδιά δελεάζονται συχνά να αγοράσουν προϊόντα που σχετίζονται με υποτιθέμενα δωρεάν παιχνίδια. Σε περίπτωση προβλήματος, η πρόσβαση στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση είναι συχνά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση στους περισσότερους από το ένα τρίτο των δικτυακών τόπων. Οι εθνικές αρχές επιβολής της νομοθεσίας θα έλθουν σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να τους δοθεί η δυνατότητα να διευκρινίσουν τη θέση τους ή να διορθώσουν τον δικτυακό τόπο τους.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δρομολογεί την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνενώσει τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την καλύτερη ταυτοποίηση και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών. Παρόντες στην δρομολόγηση της πρωτοβουλίας είναι, μεταξύ άλλων, υπουργοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από άλλες 21 χώρες εκτός της ΕΕ (την Αλβανία, την Αυστραλία, την Καμπότζη, την Κροατία, τη Γεωργία, τη Γκάνα, την Ιαπωνία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ).

Οι χώρες της συμμαχίας αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιήσουν μια σειρά πολιτικών στόχων και επιδιώξεων. Η αύξηση της διεθνούς συνεργασίας θα συμβάλει ώστε να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες παιδιών που υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), 50.000 νέες εικόνες κακοποίησης παιδιών αναρτώνται στο Διαδίκτυο κάθε χρόνο.

Κατά τη σύνοδό του στις 26 Νοεμβρίου 2012, το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε τα συμπεράσματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για ένα Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, με εστίαση στην ποιότητα του περιεχομένου και σε μέτρα ευαισθητοποίησης.

Στη Στρατηγική αυτή, η οποία προτάθηκε από την Επιτροπή και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο το Μάιο του 2012, σκιαγραφείται μια σειρά μέτρων ληπτέων από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τον οικείο βιομηχανικό κλάδο, ιδίως στους εξής τέσσερις τομείς: 

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 17:27

Συχνές ερωτήσεις

1. Μπορώ να ανεβάζω εικόνες ή βίντεο με μαθητές; Πρέπει να έχω γονική άδεια;

Ακολουθούν κάποιες ειδικές συμβουλές για τη χρήση εικόνων και βίντεο σε μία σχολική ιστοσελίδα:

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς πρακτικές κατά τη χρήση φωτογραφιών: εάν ένας μαθητής ονομάζεται, αποφύγετε τη χρήση φωτογραφίας του. Αν η φωτογραφία επιλεχθεί να χρησιμοποιηθεί, να αποφευχθεί η ονομασία του μαθητή.

Σκεφτείτε τη χρήση φωτογραφιών ομάδας και όχι ξεχωριστές φωτογραφίες του κάθε μαθητή.

Κάντε χρήση φωτογραφιών μαθητών με κατάλληλη ένδυση, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάρμοστης προσοχής.

Σύμπραξη 7 Ευρωπαϊκών χωρών Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet.

Συντονίστρια χώρα: Ελλάδα

Φορέας: Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών - Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Διευθύντρια: Καθηγήτρια Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα

Επιστ. Υπεύθυνος : Λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Κ. Τσίτσικα

- Αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων 15-16 ετών σε κάθε χώρα

- 2.000 ερωτηματολόγια σε κάθε χώρα (συνολικά 14000 ερωτηματολόγια)

-    20 συνεντεύξεις εφήβων με score διαδικτυακής εξάρτησης στο σχετικό εργαλείο ανά χώρα (140 συνεντεύξεις συνολικά)

Ως Συμπεριφορά εξάρτησης από το διαδίκτυο ορίζεται η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου με αποτέλεσμα την παραμέληση βασικών πτυχών της καθημερινότητας (σχολικές υποχρεώσεις, δραστηριότητες-χόμπι, φιλικές σχέσεις, φλερτ, σωματική φροντίδα και υγιεινή).

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 05:59

Παιδιά

Ιστορίες για παιδιά 7 έως 12 ετών

Η Μίσυ …βρέθηκε! – μια ιστορία για παιδιά ηλικίας 11 έως 13 ετών 
- Μια ιστορία κινουμένων σχεδίων για το πώς ο Μιχάλης και η γάτα του ενσωματώθηκαν στο νέο τους σπίτι και το νέο τους σχολείο. Το θέμα της ιστορίας είναι πώς να κάνει κανείς φίλους και πώς να σταματήσει την τρομοκρατία από τρίτους, τόσο στην αυλή του σχολείου όσο και στο Διαδίκτυο.

Το Απέραντο Δάσος διηγείται την ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι το Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί. Συγχρόνως, οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι το Διαδίκτυο περιέχει και κακά πράγματα και ότι πρέπει να προστατεύονται από αυτά.

Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα.

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 18:48

Ασφάλεια δικτύων και νομοθεσία

O Ευρωπαϊκός οργανισμός ENISA αναλύει τη νομοθεσία για την ασφάλεια των δικτύων και υποδεικνύει τα κενά εφαρμογής της: πολλά περιστατικά παραμένουν μη εντοπίσημα και μη καταγεγγραμένα.

Σε μια νέα μελέτη του οργανισμού της ΕΕ για την «ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» ο ENISA δίνει ένα παράδειγμα της υφιστάμενης και μελλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την αναφορά συμβάντων. Η ανάλυση υπογραμμίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την εξέλιξη της νομοθεσίας, αλλά και προσδιορίζει τα κενά στην εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο, καθώς δεν έχει καταγραφεί αριθμός περισσοτέρων περιστατικών.

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 07:57

Αρχεία

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! (602.5k) 31/8/2015: Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), μέσω του επίσημου site για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα http://internet-safety.sch.gr εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο μέσω της συνεργασίας με το αντίστοιχο European Schoolnet (EUN)...

Σελίδα 39 από 50

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού