Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Αν έχετε λάβει ένα μήνυμα, ενώ σερφάρετε στο Διαδίκτυο, για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων, δεν είναι τίποτα άλλο από κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου δήθεν "κλειδώνεται" ο υπολογιστής σας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ). Στο μήνυμα, ή σε βαριάντες αυτού αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή ενός ποσού ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe card), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν ψηφιακά τραγούδια, ταινίες κ.ά. και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Διαβάστε το μήνυμα καθώς και τι να κάνετε για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας, με μόνη σπατάλη, αυτή του χρόνου που θα δαπανήσετε.

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 12:28

Διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί με σχετική γνωμοδότηση, την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να συμπεριλάβει στην πρόταση ψηφίσματός της τις ακόλουθες προτάσεις:

1. τονίζει ότι η προστασία των ανηλίκων από την έκθεση στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια πρέπει να παραμείνει βασικός πολιτικός στόχος· υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοσθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την επαλήθευση της ηλικίας και της ταυτότητας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξ αποστάσεως συμμετοχής ανήλικων παικτών σε προϊόντα τυχερών παιχνιδιών·

2. υπενθυμίζει ότι σχεδόν το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού υποφέρει από εθισμό στα τυχερά παιχνίδια· ανησυχεί για το γεγονός ότι η εύκολη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια είναι πιθανόν να αυξήσει αυτό το ποσοστό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων· θεωρεί, ως εκ τούτου, ότι πρέπει να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα όπως η εφαρμογή αυστηρών ορίων κατάθεσης·

«ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι διαδικτυακά ανέδειξε online ερωτη-ματολόγιο της Δράσης του ΕΚΑΔ.

Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83.8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο Διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).

Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα παραμείνει για τουλάχιστον μια ακόμα πενταετία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, αποκτώντας νέες αρμοδιότητες, μετά από ψηφοφορία για το μέλλον του στην επιτροπή Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου. Ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς του στις Βρυξέλλες όμως τελικά αυτό δεν θα συμβεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση. 

 Η νέα εντολή της ENISA, που δημιουργήθηκε το 2004 (βλέπε επίσης ENISA Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) με αποστολή την προστασία των δικτύων πληροφορικής της Ένωσης, έχει σα στόχο τον εκσυγχρονισμό της αποστολής της με την αναβάθμισή της σε κεντρικό μοχλό της μάχης κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. 

Μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει τη στήριξη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης των διαδικτυακών απειλών καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των αντίστοιχων υπηρεσιών των κρατών μελών. Βοηθά έτσι στη συλλογή, επεξεργασία και μεταβίβαση στοιχείων για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφορικών συστημάτων. Παράλληλα προωθεί την διαχείριση των κινδύνων και απειλών και τη διάδοση καλών πρακτικών και προτύπων μεταξύ των κρατών μελών.

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 11:45

Στατιστικά

Κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια των ψηφιακών δικτύων, την πρόληψη του διαδικτυακού εγκλήματος και την προστασία των καταναλωτών: Η διαδικτυακή εγκληματικότητα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ηλεκτρονικοί "ιοί", οι "εισβολές" σε δίκτυα και το κυβερνοέγκλημα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες και να επιφέρουν σημαντικές ζημίες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 10:37

«Συνδέομαι με σεβασμό»

Στις 5 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για το 2013, η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα των κοινών εργασιών που ανέλαβαν εταιρείες από τους τομείς των μέσων επικοινωνίας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου σε συνέχεια της δέσμευσης που ανέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2011 να καταστήσουν το διαδίκτυο καλύτερο και ασφαλέστερο τόπο για τα παιδιά (βλέπε επίσης "Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και ΜΜΕ συνεργάζονται στη βελτίωση του Διαδικτύου για τα παιδιά").

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δημοσίευσε τη στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο  που φέρει τον τίτλο «Ο ανοικτός, ασφαλής και προστατευμένος κυβερνοχώρος» και αντιπροσωπεύει το όραμα της ΕΕ όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών και επιθέσεων στο Διαδίκτυο. Αυτό γίνεται για να προωθηθούν περαιτέρω οι ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και να εξασφαλιστεί ότι η ψηφιακή οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια. Στόχος των ειδικότερων δράσεων είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στον κυβερνοχώρο, η μείωση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση της διεθνούς πολιτικής της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας και άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 15:01

Θεματική Παρουσίαση cyberbullying

Με το φαινόμενο ηλεκτρονικού εκφοβισμού (Cyberbullying) αναφερόμαστε στην ενδο και εξωσχολική βία που εκδηλώνεται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων με απειλητικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό περιεχόμενο, δημιουργία  προφίλ διαδικτυακά με ψευδή στοιχεία, ανάρτηση ψεύτικων ειδήσεων, προσωπικών πληροφοριών, φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένου υλικού καθώς και την υποκίνηση ενός ατόμου να λάβει μέρος σε μια ομάδα που έχει σκοπό την άσκηση βίας.

Η τεχνολογία προσφέρει μια ανωνυμία που οδηγεί ορισμένους να συμπεριφέρονται καταχρηστικά online, με τρόπους που ποτέ δεν θα εξετάζαμε στον πραγματικό κόσμο. Κακόβουλο ή δυσφημιστικό περιεχόμενο μπορεί να κυκλοφορήσει με ευκολία και να το δει ένα ευρύτερο ακροατήριο. Το περιεχόμενο μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει για πάντα, παρά τις καλύτερες προσπάθειες για την αφαίρεσή του.

Ένα θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης είναι δυνητικά ευάλωτο 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από αυτόν που τον φοβερίζει.

Σελίδα 37 από 50