• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 20:39

Ασφαλείς και καινοτόμες πληρωμές με κάρτα μέσω Διαδικτύου και κινητού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγορά εικονικού εισιτηρίου τρένου, επιστροφή χρημάτων σ’ ένα φίλο μέσω κινητού τηλεφώνου, αγορά τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης από το Διαδίκτυο, πληρωμές με χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό: ο τρόπος με τον οποίο αγοράζουν και πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλάζει ριζικά.

Η ύπαρξη ενός ασφαλούς και διαφανούς ενοποιημένου περιβάλλοντος πληρωμών σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά, σύγχρονα και ασφαλή μέσα πληρωμών, προς όφελος των καταναλωτών, των εμπόρων και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Με βάση τη διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο που εγκρίθηκε στις 11/01/2012, η Επιτροπή αναζήτησε τις απόψεις των εμπλεκομένων σχετικά με το ποια εμπόδια αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η προθεσμία για την υποβολή εισηγήσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης έληξε στις 11/04/2012.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν μεγάλη σημασία για κάθε καταναλωτή που πραγματοποιεί αγορές είτε στα σημεία πώλησης είτε στο Διαδίκτυο. Σε ολόκληρη την ΕΕ, χρησιμοποιούνται περισσότερες από 700 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών, το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και ο αριθμός των έξυπνων τηλεφώνων αυξάνεται με θεαματικό ρυθμό. Η Πράσινη Βίβλος αναλύει τα εμπόδια που παρακωλύουν την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς στον πολλά υποσχόμενο τομέα των τεχνολογιών πληρωμής.

Γενικές πληροφορίες

Η εν λόγω Πράσινη Βίβλος αναλύει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις πληρωμές με κάρτες, μέσω του Διαδικτύου και μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ευρώπη, εντοπίζει τις σημερινές ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν για την υλοποίηση του οράματος μιας πλήρως ενοποιημένης αγοράς πληρωμών, καθώς και τους φραγμούς στους οποίους οφείλονται οι ελλείψεις αυτές. Στόχος της Πράσινης Βίβλου είναι η έναρξη ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι καλούνται να επικυρώσουν την ανάλυση της Επιτροπής ή να συνεισφέρουν σε αυτήν, και να συμβάλουν στον προσδιορισμό του καταλληλότερου τρόπου για τη βελτίωση της ενοποίησης της αγοράς.

Τα κυριότερα θέματα που εξετάζονται στο εν λόγω έγγραφο αφορούν:

την πρόσβαση και την είσοδο στην αγορά για τους υφιστάμενους και τους νέους παρόχους υπηρεσιών,

την ασφάλεια των πληρωμών και την προστασία των δεδομένων,

τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της τιμολόγησης των υπηρεσιών πληρωμών,

τα τεχνικά πρότυπα,

τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών.

Ένα ακόμη κρίσιμο και πρωταρχικής σημασίας θέμα είναι εκείνο της χρηστής διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τον καθορισμό του καταλληλότερου τρόπου εφαρμογής των μέτρων για την εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη θα υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Μολονότι η Επιτροπή έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τις κάρτες πληρωμής, κυρίως στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού, οι πληρωμές μέσω του Διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου αποτελούν σχετικά νέους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ως εκ τούτου, κατά την εκπόνηση της Πράσινης Βίβλου, η Επιτροπή εξέτασε πολύ ευρύ φάσμα πεδίων πολιτικής που ενδεχομένως σχετίζονται με τους τομείς αυτούς.

Διαβάστηκε 1825 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 11:15

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού