Αν δεν λάβουμε περισσότερα μέτρα για να προστατεύσουμε τα κρίσιμης σημασίας ψηφιακά δίκτυα, μπορεί να απειληθούν ακόμη και η δημόσια και εθνική ασφάλεια. Το πρόβλημα λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις και απαιτείται η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης: οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να επιτεθούν απ' οπουδήποτε.
Το 38% περίπου των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου άλλαξαν συμπεριφορά επειδή ανησυχούσαν για θέματα κυβερνοασφάλειας: το 18% είναι απρόθυμο να κάνει αγορές στο Διαδίκτυο και το 15% αποφεύγει τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές. Αυτά έδειξαν τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας (στην Αγγλική).
Για να αναστρέψει την τάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική με στόχο να θωρακίσει τα ψηφιακά δίκτυα της ΕΕ και να προστατεύσει τους καταναλωτές από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η υιοθέτηση κοινής προσέγγισης στο ζήτημα αυτό θα συμβάλει στην ανθεκτικότητα των δικτύων κρίσιμης σημασίας και θα μειώσει δραστικά το διαδικτυακό έγκλημα.
Η συμμετοχή και χωρών εκτός ΕΕ στην προσπάθεια αυτή θα αυξήσει την ασφάλεια της ΕΕ και την προστασία των πολιτών. Τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν πιο στενά για να προωθήσουν την κυβερνοασφάλεια παγκοσμίως, προωθώντας την εφαρμογή της ήδη ισχύουσας διεθνούς νομοθεσίας για τον κυβερνοχώρο και βοηθώντας και άλλες χώρες να αποκτήσουν μεγαλύτερη κυβερνοασφάλεια.
Νέα μέτρα
Με γνώμονα την παραπάνω στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ, στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών και σε "ευάλωτους" επαγγελματικούς κλάδους να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ψηφιακά δίκτυα κρίσιμης σημασίας.
Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα έχουν την ευθύνη της πρόληψης και της αντιμετώπισης των απειλών σε ψηφιακά δίκτυα. Όλες θα πρέπει να τηρούν κοινά πρότυπα κυβερνοασφάλειας και να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζικών συναλλαγών και της υγείας θα πρέπει να βελτιώσουν την ασφάλεια των δικτύων τους. Η υποχρεωτική αναφορά περιστατικών που έχουν σχέση με τη διαδικτυακή ασφάλεια, όπως προβλέπει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα επεκταθεί σε όλες τις σημαντικές διαδικτυακές υπηρεσίες και τις δημόσιες αρχές.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία οι πάροχοι των παραδοσιακών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να αναφέρουν περιστατικά σχετικά με την ασφάλεια. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τις υπηρεσίες μετάδοσης φωνής μέσω Διαδικτύου (VOIP), π.χ. για διαδικτυακές τηλεφωνικές κλήσεις όπως το Skype. Τα νέα μέτρα θα καλύψουν αυτά τα κενά θεσπίζοντας και για τις υπηρεσίες VOIP την υποχρέωση ν' αναφέρουν παρόμοια περιστατικά.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο ειδικό site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/telecoms-internet/trust-security (στην Αγγλική).
Πηγή: Ε.Ε., φωτό: Αφηρημένη απεικόνιση δικτύου © iStock/Andrey Prokhorov