• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 21:08

Αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αν έχετε λάβει ένα μήνυμα, ενώ σερφάρετε στο Διαδίκτυο, για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων, δεν είναι τίποτα άλλο από κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου δήθεν "κλειδώνεται" ο υπολογιστής σας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ). Στο μήνυμα, ή σε βαριάντες αυτού αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή ενός ποσού ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe card), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν ψηφιακά τραγούδια, ταινίες κ.ά. και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Διαβάστε το μήνυμα καθώς και τι να κάνετε για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας, με μόνη σπατάλη, αυτή του χρόνου που θα δαπανήσετε.

 Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία «φόρτωσης» της ιστοσελίδας, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι έχουν εντοπιστεί παράνομα (μουσικά) αρχεία και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από την Ελληνική Αστυνομία. Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα. Το μήνυμα, ή παραλλαγή του, έχει ως εξής:

Ο υπολογιστής σας είναι κλειδωμένος.

Έχουν εντοπιστεί παράνομα μουσικά κομμάτια (πειρατικά) στον υπολογιστή σας.

Κάνοντας λήψη, αυτά τα μουσικά κομμάτια έχουν αναπαραχθεί, γεγονός που συνεπάγεται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το Άρθρο 106 του Νόμου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η λήψη μουσικών κομματιών με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδυκτίου ή μέσω δικτύων διαμοιρασμού μουσικής είναι παράνομη σύμφωνα με το Άρθρο 106 του Νόμου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και υπόκειται σε πρόστιμο ή φυλάκιση με ποινή έως και 3 έτη. Επιπλέον, η κατοχή μουσικών κομματιών των οποίων έγινε παράνομη λήψη τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 184 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα και μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάσχεση του υπολογιστή, με τον οποίο έχει γίνει η λήψη των αρχείων.

Η IP διεύθυνσή σας: ***.***.***.***

Το όνομα του κεντρικού υπολογιστή σας: ***.***.***.***.***.***.***

Είναι δυνατός ο σαφής προσδιορισμός σας από την ΙΡ διεύθυνσή σας και το συσχετισμένο όνομα του κεντρικού υπολογιστή.

Το πειρατικό υλικό κρυπτογραφήθηκε και μεταφέρθηκε σε ένα προστατευμένο φάκελο για την πρόληψη περαιτέρω ζημιάς.

Για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας και να αποφύγετε άλλες νομικές συνέπειες, είστε υποχρεωμένοι να καταβάλλετε ένα τέλος αποδέσμευσης 50€. Πληρωτέο μέσω του συνεργάτη μας πληρωμών Paysafecard. Μετά την επιτυχή πληρωμή, ο υπολογιστής σας θα ξεκλειδωθεί αυτόματα. Η μη συμμόρφωση με το αίτημα αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια ποινικές διώξεις και πιθανή φυλάκιση.

Για την εκτέλεση της πληρωμής, πληκτρολογήστε τον αποκτηθέν Paysafecard κωδικό στο καθορισμένο πεδίο πληρωμής, επιλέξτε την αξία του κωδικού σας και πατήστε το κουμπί «Υποβολή».

Αν έχετε εντοπίσει ή έχει προσβληθεί ο υπολογιστής σας, από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος να εισάγετε το ποσό που δήθεν απαιτείται για την απεμπλοκή του και σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλλετε έγκληση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αμπελόκηποι).

Η λύση που προτείνουμε είναι η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος > Επαναφορά συστήματος). Η Επαναφορά Συστήματος σας βοηθά να επαναφέρετε τα αρχεία συστήματος του υπολογιστή σας σε ένα παλαιότερο χρονικό σημείο. Είναι ένας τρόπος να αναιρέσετε αλλαγές συστήματος στον υπολογιστή σας χωρίς να επηρεαστούν τα προσωπικά σας αρχεία, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα ή φωτογραφίες.

Μερικές φορές, η εγκατάσταση ενός προγράμματος ή προγράμματος οδήγησης μπορεί να προκαλέσει μια μη αναμενόμενη αλλαγή στον υπολογιστή σας ή την απρόβλεπτη συμπεριφορά των Windows. Συνήθως το πρόβλημα αυτό διορθώνεται αν καταργήσετε την εγκατάσταση του προγράμματος ή του προγράμματος οδήγησης. Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί με την κατάργηση της εγκατάστασης, δοκιμάστε να επαναφέρετε το σύστημα του υπολογιστή σας σε μια παλαιότερη ημερομηνία, όπου όλα λειτουργούσαν σωστά.

Η Επαναφορά Συστήματος χρησιμοποιεί μια δυνατότητα που ονομάζεται Προστασία συστήματος για την τακτική δημιουργία και αποθήκευση σημείων επαναφοράς στον υπολογιστή σας. Αυτά τα σημεία επαναφοράς περιέχουν πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις μητρώου και άλλες πληροφορίες συστήματος που χρησιμοποιούν τα Windows. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας σημεία επαναφοράς με μη αυτόματο τρόπο.

Η Επαναφορά Συστήματος δεν προορίζεται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας προσωπικών αρχείων, επομένως δεν μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα προσωπικό αρχείο που διαγράφηκε ή καταστράφηκε. Θα πρέπει να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφο ασφαλείας των προσωπικών αρχείων και των σημαντικών δεδομένων σας με κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Ανοίξτε την Επαναφορά Συστήματος κάνοντας κλικ στο κουμπί Έναρξη, έπειτα κάντε κλικ στην εντολή Όλα τα προγράμματα, επιλέξτε Βοηθήματα, κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία συστήματος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην Επαναφορά Συστήματος (απαιτούνται δικαιώματα διαχειριστή). Αν σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης διαχειριστή ή επιβεβαίωση, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης ή παρέχετε την επιβεβαίωση.

Πηγή: Τμήμα ΔΗΕ και ιστοσελίδα Microsoft για την επαναφορά συστήματος.

Διαβάστηκε 9754 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 10:26

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού