• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 23:04

Συμβουλές για εύκολη και δωρεάν προστασία των υπολογιστών στο σχολείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η προστασία των δεδομένων ενός υπολογιστικού συστήματος καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για κάθε χρήστη ή διαχειριστή. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ηλεκτρονικές απειλές αυξάνονται ποσοτικά και γίνονται όλο και πιο σύνθετες θα πρέπει με κατάλληλους τρόπους να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συστημάτων στα σχολεία. Μάλιστα, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με μηδενικό κόστος αφού πλέον υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων τα οποία αν συνδυαστούν με κατάλληλο τρόπο μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή γραμμή άμυνας που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα ”δημοφιλή – εμπορικά” αντίστοιχα προγράμματα. Μπορούμε δηλαδή, χρησιμοποιώντας διαφορετικού τύπου δωρεάν προγράμματα (π.χ. firewall + hips + antivirus) να φτιάξουμε μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τον υπολογιστή μας. Βρείτε λοιπόν τις εφαρμογές με τους αντίστοιχους συνδέσμους όπως προτείνονται από το Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου Εύβοιας...

Α) Δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς: To αντιϊκό πρόγραμμα είναι δικαιολογημένα ο ”πυρήνας” της ασπίδας μας εφόσον ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις διεργασίες του υπολογιστή. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων δωρεάν προγραμμάτων:

Avira free antivirus: Πολύ καλό πρόγραμμα με καλά ποσοστά ανίχνευσης. Αυτό που το κάνει ακόμα καλύτερο είναι ότι απαιτεί μικρή κατανάλωση μνήμης αλλά και περιορισμένη επεξεργαστική ισχύ. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ότι είναι λιγάκι αργό στη διαδικασία της απομάκρυνσης κακόβουλων προγραμμάτων.

Avast free: Επίσης ένα πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο στις τελευταίες εκδόσεις του ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες όπως autosandbox.

AVG free: Πολύ καλό πρόγραμμα με καλά ποσοστά ανίχνευσης και με φιλικό και απλό περιβάλλον για τον χρήστη.

Qihoo 360 safe: Aνερχόμενο πρόγραμμα με τριπλή μηχανή ανίχνευσης (QVM engine +BitDefender + 360 Cloud). H τελευταία έκδοση διαθέτει και sandbox.

Bitdefender free edition: Η δωρεάν έκδοση του καλύτερου ίσως ”εμπορικού” προγράμματος αυτή τη στιγμή.

Malwarebytes Antimalware free: Συνίσταται η εγκατάσταση της δωρεάν έκδοσης του πολύ καλού αυτού προγράμματος. Η δωρεάν έκδοση δεν λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, αλλά μόνο για έλεγχο του υπολογιστή, οπότε είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το χρησιμοποιούμε.

Β) Δωρεάν τείχος προστασίας (firewall) και HIPS (Host Based Intrusion Prevent System): To firewall συμπληρώνει το λογισμικό προστασίας από ιούς, εφόσον ελέγχει την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση. Επιτρέπει δηλαδή σε κάποια προγράμματα να μπορούν να διακινούν δεδομένα από το διαδίκτυο. Επιπλέον τα σύγχρονα firewalls διαθέτουν συνήθως και ένα μηχανισμό hips, ο οποίος ενεργεί κυρίως προληπτικά, προειδοποιώντας τον χρήστη αν υπάρχει αλλαγή σε καίρια σημεία του λειτουργικού συστήματος (hosts).

Comodo firewall: Πανίσχυρο firewall με δυνατό hips και ενσωματωμένη τεχνολογία sandbox. Είναι πολύ ”ελαφρύ” για το σύστημα και συνεργάζεται με όλα τα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς.

Online Armor free: Άλλο ένα καλό πρόγραμμα με ισχυρό hips από την emsisoft.

Τα καλύτερα δωρεάν τείχη προστασίας για το 2019:Δείτε τα με σειρά αξιολόγησης! (ενημέρωση 7/3/2019).

Γ) Δωρεάν σουίτες ασφαλείας (security suite): Όλα σε ένα πρόγραμμα και πάνω από όλα δωρεάν! Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσει ο χρήστης μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας.

Comodo Internet Security: Η πιο πλήρης αυτή τη στιγμή σουίτα ασφαλείας. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο γνωστά ”επί πληρωμή” προγράμματα (π.χ. Kaspersky, Norton, Eset). Διαθέτει firewall, antivirus, hips και sandbox. Είναι πρόγραμμα που απαιτεί μικρή επεξεργαστική ισχύ, ενώ αναπτύσσεται από μια ομάδα πολύ έμπειρων προγραμματιστών.

Δ) Προγράμματα sandbox: Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν αυτά τα ”νέου” είδους προγράμματα για την προστασία από κακόβουλα προγράμματα. Ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών είναι απλός: Το πρόγραμμα περιήγησης ή και άλλα προγράμματα, π.χ. pdf readers εκτελούνται σε μια περιορισμένη περιοχή (sandbox). Έτσι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται λογισμικό προστασίας από ιούς αφού μετά την πλοήγηση το κουτί απλά ... «αδειάζει»!

Sandboxie

Συμπερασματικά, ο χρήστης μπορεί να συνδυάσει προγράμματα των κατηγοριών Α και Β ή να χρησιμοποιήσει κάποια σουίτα ασφαλείας.

Τάσος Τσικλής - Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου Εύβοιας - χάλκινα πιστοποιημένο σχολείο με esafetylabel

Διαβάστηκε 11729 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 09:37

Πολυμέσα

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού