Το «Hackathon» αποτελεί δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Enable και στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους νέους να εργαστούν ομαδικά και να διαπραγματευτούν το θέμα του εκφοβισμού, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με αυτό. Θέματα συζήτησης μπορεί να είναι ο ορισμός, η έκταση και οι μορφές του φαινομένου, τρόποι περιορισμού, θετικές δράσεις κλπ. Τα παραπάνω πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο που στοχεύει στο να βελτιώσει τις διαδικτυακές δεξιότητες, καθώς και να διευρύνει τις ικανότητές τους για επίλυση προβλημάτων και δημιουργική έκφραση.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εφαρμόσιμα στην πράξη: εφαρμογές (applications), καθώς και άλλα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων videos, games, παρουσιάσεων), τα οποία θα δημιουργηθούν από τα ίδια τα παιδιά για τις ανάγκες των συνομηλίκων τους, ενώ θα υποστηριχθούν τεχνολογικά από ειδικούς της τεχνολογίας και από εταιρείες τηλεπικοινωνίας που θα συμβάλλουν στη διάθεση του μέσου στο ευρύ κοινό. Οι δημιουργίες του Hackathon, στο πλαίσιο του προγράμματος του Enable, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2015, κατά την οποία τα συγκεκριμένα παραδοτέα έρχονται να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού.
Το Hackathon σαν λέξη προέρχεται από τις λέξεις Hacking & Marathon (Μαραθώνιος), και εκφράζει την άμιλλα των ομάδων που θα συμμετέχουν συνδυάζοντας την πρωτοπορία της τεχνολογίας και τη βαθιά γνώση του φαινομένου του εκφοβισμού, μέσα από τα μάτια παιδιών 11-14 ετών. Το γεγονός ότι τα ίδια τα παιδιά και οι έφηβοι καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για το τι μπορεί να επηρεάσει και να έχει αποτέλεσμα σε άτομα της ηλικίας τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό και δημιουργεί τις βάσεις για επιτυχία στην πρακτική εφαρμογή (youth participation value).
Επίσης, το πρόγραμμα προσφέρει στα παιδιά μια συγκεκριμένη ευκαιρία να εκφράσουν και να αναπτύξουν τρόπους επίλυσης προβλημάτων, δεξιότητες δημιουργικότητας, καθώς και να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ανάπτυξη κώδικα (προγραμματισμό). Τέλος, ενεργοποιούνται ως πολίτες σύμφωνα με τους όρους της UNESCO.
Σχηματισμός ομάδων
Κάθε χώρα συμμετέχει με 2-3 ομάδες που περιλαμβάνουν 4-5 παιδιά και των δύο φύλων, ηλικίας 11-14 ετών - τα όρια μπορούν να επεκταθούν από 9-17 ετών. Προτείνουμε μικτές ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να αποφύγουμε ομοιογενείς ηλικιακά ομάδες (π.χ. ομάδες εννιάχρονων ή δεκαεπτάχρονων κλπ).
Ποιοι είναι οι μέντορες;
Κάθε ομάδα συνεργάζεται με κάποιον ειδικό της τεχνολογίας ή/και κάποιον εκπαιδευτικό ή ψυχολόγο που συντονίζουν την ομάδα τόσο στην προσπάθεια έκφρασης ιδεών για τη διαχείριση καταστάσεων εκφοβισμού, όσο και στο σχεδιασμό του τελικού προϊόντος τεχνολογίας. Οι ειδικοί που συντονίζουν και συνεργάζονται με τις ομάδες ονομάζονται «μέντορες». Οι μέντορες δεν θα δημιουργήσουν το προϊόν για χάρη της ομάδας τους, ούτε θα προβούν σε κάποια κωδικοποίηση. Το Πρόγραμμα ENABLE θα καλύψει τα έξοδα ταξιδιού για δώδεκα περίπου συμμετέχοντες του Hackathon.
Σημαντικές ημερομηνίες: Ομάδες και μέντορες θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση τον Ιούλιο 2015. H δημιουργία εφαρμογής ή προϊόντος θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η προθεσμία υποβολής της εφαρμογής είναι έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 23:00. Το τελικό προϊόν θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (10-18 Οκτωβρίου 2015).
Επιπλέον, πληροφορίες που αφορούν την εγγραφή, τα πιστοποιητικά συμμετεχόντων, την κριτική, τα βραβεία, και την εκδήλωση του Hackathon μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://enable.eun.org/hackathon
Πώς θα επιλεγούν οι ομάδες;
- Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής της ομάδας:
- οι νέοι που θα συμμετέχουν μπορεί να είναι από το ίδιο σχολείο ή/και την ίδια τάξη
- προηγούμενες διαπροσωπικές σχέσεις των συμμετεχόντων μπορεί να διευκολύνουν τους νέους να εργαστούν μαζί
- δεν είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία από καταστάσεις εκφοβισμού
- η τελική εκδήλωση για την παρουσίαση των προϊόντων θα γίνει στα αγγλικά
- η παρουσίαση της κάθε ομάδας μπορεί να γίνει στη μητρική της γλώσσα
- σε περίπτωση υποβολής βίντεο ή παρουσίασης οι αγγλικοί υπότιτλοι είναι απαραίτητοι.
- το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Χρονοδιάγραμμα: Ιούνιος-Οκτώβριος 2015
Ιούνιος: οι ομάδες δηλώνουν συμμετοχή μέσω φόρμας συμμετοχής
Ιούλιος-Σεπτέμβριος: συναντήσεις των ομάδων και προετοιμασία του τελικού προϊόντος
7-11 Σεπτεμβρίου: διαδικτυακές συναντήσεις για την πρόοδο των εργασιών
27 Σεπτεμβρίου στις 23.00 : τελική παράδοση των εργασιών στο ENABLE
30 Σεπτεμβρίου: ανακοινώνεται η επιλογή των καλύτερων εργασιών όπως αυτές επιλέχθηκαν από την ομάδα φορέων του ENABLE
10-18 Οκτωβρίου: τελική συνάντηση και παρουσίαση των εργασιών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.
Πληροφορίες για το Πρόγραμμα ENABLE:
To πρόγραμμα Enable συγχρηματοδοτείται από το “Daphne” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο -European Schoolnet / Βέλγιο.
Συνεργάζονται σε κοινοπραξία με:
· DianaAward, Ηνωμένο Βασίλειο
· South West Grid for Learning (SWGfL), Ηνωμένο Βασίλειο
· For Adolescent Health (FAH) – Ελλάδα
· Centre for Digital Youth Care (CfDP), Δανία
· Partners in Learning, Κροατία