• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
  • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
  • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
  • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 21:34

Enable - Hackathon

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού  προγράμματος Enable, δημιουργήθηκε το Hackathon - διάβασε επίσης το άρθρο "Ενδυναμώνοντας τα παιδιά – Αντιμετωπίζοντας τον εκφοβισμό" - ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός παιδιών και εφήβων ο οποίος έχει τους παρακάτω στόχους:

· ενθάρρυνση των νέων να εργαστούν μαζί σε ομάδες (youth participation) και να δημιουργήσουν προϊόντα που απευθύνονται σε συνομηλίκους τους (peer to peer activity)

· δημιουργία ευκαιριών διαπραγμάτευσης ολιστικά και με θετικό τρόπο (μέσω διαχείρισης και ενδυνάμωσης), ενός πολυπαραγοντικού θέματος που αφορά την καθημερινότητά τους, δηλαδή των συμπεριφορών εκφοβισμού - βίας

· δυνατότητα έκφρασης μέσω των πολλαπλών επιλογών που προσφέρει η τεχνολογία στους νέους, ενισχύοντας το ρόλο της.

Στην Ελλάδα, και παρά τις δυσκολίες στη χώρα, αλλά και την εποχή του καλοκαιριού, δημιουργήθηκαν 3 ομάδες που δούλεψαν εντατικά και συνεχίζουν. Η κάθε μία παραθέτει την εμπειρία της έως τώρα:

 1.  Self C.H.E.S.S. (Cyber Help to Eliminate Silent Stories)

       Εμπνευστήκαμε το όνομα από το γεγονός ότι όλοι είμαστε μοναδικές αυτοτελείς μονάδες «Self», αλλά ταυτόχρονα ζούμε, δραστηριοποιούμαστε και επιβιώνουμε σε μια κοινωνία πολλών διαφορετικών ατόμων-ρόλων, με βάσει συγκεκριμένους κανόνες και  συμπεριφορές «CHESS»-σκάκι.

     «Βλέπουμε» τους εαυτούς μας ως συμμετέχοντες σε μια παρτίδα σκάκι, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν κάθε τους κίνηση λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις «κινήσεις» όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Η ομάδα μας αποτελείται από έφηβους ηλικίας 13-17 ετών, οι οποίοι μέσω των εμπειριών τους θα προσπαθήσουν να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον εκφοβισμό, με την καθοδήγηση των μεντόρων τους. 

2.  MOS (Μy Οwn Space) The Hidden Dimensions

   Η ομάδα μας εισάγει την καινοτομία της έννοιας της Διαπροσωπικής Απόστασης. Η έννοια των επιπέδων της Διαπροσωπικής Απόστασης (οικειότητα, προσωπική απόσταση, κοινωνική απόσταση, δημόσια απόσταση), αποτελούν στην πραγματικότητα  «κρυμμένες διαστάσεις» στις σχέσεις των ανθρώπων. Διαμορφώνονται μικροί και μεγαλύτεροι ομόκεντροι κύκλοι, εστιάζοντας στο θέμα αντιμετώπισης και ενδυνάμωσης σχετικά με συμπεριφορές βίας.

Η Διαπροσωπική Απόσταση-My Own Space:

·         εξατομικεύεται

·         αποτελεί ωστόσο αναγκαία συνθήκη των ανθρωπίνων σχέσεων

·         είναι ένα προσωπικό εργαλείο

·         κάθε κατάσταση – πρόβλημα – θέμα, πρέπει να λύνεται σε χώρο που επιλέγεται

·         στόχοι της εφαρμογής της είναι πάντα η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του ατόμου

·         μέσω αυτής περιορίζονται η μοναχικότητα και η απομόνωση

·         αποτελεί τρόπο ενδυνάμωσης της υγείας των σχέσεων

·         αποτελεί προσωπικό χώρο, δυναμικό, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κρίσης και της λήψης αποφάσεων.

3. Active Observers-3B (Bye Bye Bullying)

       Η ομάδα μας, μέσα από μία διασκεδαστική και βιωματική εμπειρία, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Εκφοβισμού των εφήβων στο σχολικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στον ενεργό ρόλο του παρατηρητή, που αποτελεί και πρόσωπο - κλειδί.

    Οι συμμετέχοντες ταυτίζονται με τον παρατηρητή, ενώ καλούνται να ξεχωρίσουν και να αναγνωρίσουν, συγκεκριμένο αριθμό καταστάσεων «αμφισβητούμενης» συμπεριφοράς, μέσα από μία ευρεία γκάμα διαλόγων που διαδραματίζονται σε οικείους για τους μαθητές χώρους, όπως το σχολικό, το εξωσχολικό αλλά και το διαδικτυακό περιβάλλον. Παράλληλα, καλούνται να επιλέξουν τον σωστότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντίδρασης και συνεπώς αντιμετώπισης του περιστατικού. Θίγονται και εξετάζονται πληθώρα διαφορετικών μορφών εκφοβισμού (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, ηλεκτρονική βία) με τη χρήση διαλόγων από την καθημερινή και σχολική ζωή, προτείνοντας τους ανάλογους τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και την «αξιοποίηση» διαφορετικών προσωπικοτήτων – πρωταγωνιστών σε διαφορετικό περιβάλλον.

Διαβάστηκε 2597 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 22:09

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

  • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
  • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
  • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
  • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
  • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
  • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
  • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού