Ως διανοητική ιδιοκτησία ορίζεται το σύνολο των αποκλειστικών δικαιωμάτων τα οποία χορηγούνται στα πνευματικά δημιουργήματα. Χωρίζεται σε δύο σκέλη: στη βιομηχανική ιδιοκτησία, αφενός, η οποία περιλαμβάνει τις εφευρέσεις (διπλώματα ευρεσιτεχνίας), τα σήματα, τα βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις και στα δικαιώματα δημιουργού, αφετέρου, τα οποία καλύπτουν τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα (βλ. το θεματολογικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διανοητική, βιομηχανική και εμπορική ιδιοκτησία).
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, με αφορμή την ημέρα, παρέχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της ως καθοριστικού παράγοντα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 21:43
26 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Γράφτηκε από τον Ασφάλεια στο ΔιαδίκτυοΣτις 26 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας για την ευαισθητοποίηση και το ρόλο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας - διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (διαβάστε το επεξηγηματικό άρθρο) - που αυτά διαδραματίζουν στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Φέτος, διερευνάται το μέλλον του πολιτισμού στην ψηφιακή εποχή: πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Απαιτείται ένα πιο ευέλικτο σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που να βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι οι καλλιτέχνες ανταμείβονται σωστά για την εργασία τους, ώστε να μπορούν να δημιουργούν.
Κατηγορία
Parents
Ετικέτες