• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 22:19

Δικαιώματα για πιο ασφαλή δεδομένα στις ΗΠΑ για τους πολίτες της ΕΕ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η «συμφωνία-ομπρέλα» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές έλαβε την 1η Δεκεμβρίου 2016 τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ).
Στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλίσει υψηλά και δεσμευτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων που ανταλλάσσονται από την αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η συμφωνία καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή ποινικά μητρώα, που ανταλλάσσονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Η συμφωνία κατοχυρώνει για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ:

 • το δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής
 • το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους
 • το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους
Καθορίζει επίσης συγκεκριμένα όρια για τη διαβίβαση δεδομένων και τις περιόδους διατήρησης των στοιχείων. Οι προτάσεις των πολιτικών ομάδων των Φιλελευθέρων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες καταψηφίστηκαν. Με 481 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για το Συμβούλιο να εγκρίνει την τελική απόφαση που θα ολοκληρώσει τη διεθνή συμφωνία.

Ιστορικό: Μετά από έκκληση του ΕΚ το 2010, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται στα πλαίσια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011. Επιτεύχθηκε συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 και, μετά την έγκριση του νόμου περί δικαστικής προσφυγής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Φλεβάρη του 2016, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της ΕΕ να ζητούν αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού στις ΗΠΑ, η συμφωνία υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές των ΗΠΑ στις 2 Ιουνίου 2016.
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την προστασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα για τα ποινικά αδικήματα, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, δήλωσε ο Γιαν Φίλιπ Αλμπρεχτ (Πράσινοι, Γερμανία), στη συνέντευξη που παραχώρησε. Η «ασπίδα προστασίας» ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα, αφορά τις μεταφορές προσωπικών δεδομένων για τη διερεύνηση και τη δίωξη ποινικών αδικημάτων και σύμφωνα με τον εισηγητή, έχει «διασφαλίζει υψηλά πρότυπα προστασίας δεδομένων».

Διαβάστηκε 1966 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 20:58

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εναλλακτικές λύσεις για τις υπηρεσίες Google

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού