• Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 21:22

Ξεχάστε τους ψηφιακούς ιθαγενείς, ιδού πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν πραγματικά το Διαδίκτυο!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς διαχειρίζονται τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους, δημιουργούν τρεις ξεχωριστούς τύπους τεχνολογικών χρηστών θέτοντας το σκηνικό για μια σύγκρουση πολιτισμών, αναφέρει η συγγραφέας Alexandra Samuel. Η εποχή του ψηφιακού ιθαγενούς έχει τελειώσει! Εάν αυτή η δήλωση έρχεται ως ανακούφιση, είστε πιθανότατα είτε ένας παλαιότερος χρήστης τεχνολογίας που έχει κουραστεί να αισθάνεται άσχετος, είτε απογοητευμένος που έχει χιλιοακούσει αυτό το κλισέ. Το 2001, ο σύμβουλος εκπαίδευσης, Marc Prensky δημιούργησε αυτό τον όρο - καλώντας επίσης την αναλογική γενιά "ψηφιακούς μετανάστες" - για να προειδοποιήσει τους δασκάλους όσον αφορά το αναδυόμενο κύμα μαθητών που θα έρχονταν στα σχολεία με νέους τρόπους σκέψης και απορρόφησης πληροφοριών αφού μεγάλωναν με υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια, ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, κάμερες βίντεο, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Τον όρο οικειοποήθηκαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακαδημαϊκοί και επιχειρήσεις, ενώ κατέληξε στη διαμόρφωση της κατανόησης των ανθρώπων για την ομάδα που γεννήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Αλλά ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η ιδέα ότι η τεχνολογική επάρκεια και οι κοινωνικές προοπτικές μπορούν να συμπυκνωθούν στο αν κάποιος είναι ψηφιακός ιθαγενής ή όχι. Μέσω της τοποθέτησης περισσότερων από 10.000 γονέων της Βόρειας Αμερικής, έχει διαπιστωθεί ότι οι γονείς διαχειρίζονται τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους με πολύ διαφορετικούς τρόπους και ως αποτέλεσμα, σύντομα θα προκύψουν τρεις διαφορετικές ομάδες νέων: τα ψηφιακά ορφανά, οι εξόριστοι και οι κληρονόμοι. Αυτοί οι νέοι πλέον εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας (η κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παιδιών της Βόρειας Αμερικής κάτω των 18 ετών). Με την κατανόησή τους, μπορούμε να προετοιμαστούμε για μελλοντικές συγκρούσεις και αλλαγές. Φυσικά, όπως οι «ψηφιακοί ιθαγενείς» και οι «ψηφιακοί μετανάστες» του Prensky μοιάζουν υπερβολικά απλοϊκοί σήμερα, οι τύποι - ορφανά, εξόριστοι, κληρονόμοι - αναμφισβήτητα θα αναλυθούν περαιτέρω. Αλλά μας παρέχουν έναν φακό για να σκεφτούμε πώς μεγαλώνουν οι νέοι με την τεχνολογία και τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν αυτές οι μορφοποιημένες εμπειρίες.

 • Τα ψηφιακά ορφανά έχουν μεγαλώσει με μεγάλη τεχνολογική πρόσβαση - αλλά πολύ λίγη καθοδήγηση. Έχουν ανατραφεί από γονείς που τους έχουν δώσει σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην τεχνολογία, όμως οι μητέρες και οι πατέρες τους είχαν λίγες συνομιλίες μαζί τους για το τι μαθαίνουν, βλέπουν και βιώνουν και γιατί αυτό έχει σημασία. Έτσι, τα ορφανά μπορεί να καταλήξουν να δίνουν προτεραιότητα στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις παρά πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που οδηγεί σε ασταθείς διαπροσωπικές δεξιότητες. Ενώ πιθανότατα θα ενηλικιωθούν αισθάνοντας το διαδίκτυο σαν το σπίτι τους - θα προτείνουν την οργάνωση καθηκόντων καθαριότητας με τους συγκάτοικους τους μέσω μιας εφαρμογής για παράδειγμα, αντί να το συζητούν με τον καφέ τους - μπορεί να μην σκέφτονται πολλά για το τι το σπίτι αυτό θέλουν να είναι. Και χωρίς να προβληματιστούν για τις συνέπειες της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να καταλήξουν να φέρουν μερικά από τα χειρότερα του Διαδικτύου σε μια εκτός σύνδεσης κοινωνία (σκεφτείτε το trolling) αντί να συνδράμουν ενεργά για να ανυψώσουν τη ζωή τους εντός και εκτός σύνδεσης.
 • Οι ψηφιακοί εξόριστοι βρίσκονται στο αντίθετο άκρο - έχουν μεγαλώσει με ελάχιστη τεχνολογία. Ο στόχος των γονέων τους ήταν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους, προκειμένου να καθυστερήσουν την είσοδό τους στον ψηφιακό κόσμο μέχρι την έφηβη ηλικία, αν είναι δυνατόν - όταν τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ακούσουν τις συμβουλές των γονιών τους. Πολλοί εξόριστοι θα εκτοξευθούν στην ψηφιακή τους ζωή με εκδίκηση και μπορεί να αγωνιστούν για την εξεύρεση ισορροπημένης προσέγγισης στην τεχνολογία. Θα γίνουν έντονοι χρήστες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εκείνοι που ενδέχεται να εισέλθουν σε διάφορες μορφές προβλημάτων στο διαδίκτυο. Άλλοι εξόριστοι, ωστόσο, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ακολουθούν το προβάδισμα των γονιών τους και να εξελιχθούν σε νεο-Λουδίτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις - ενώ η κοινωνία είναι πρόθυμη να χαμογελά με τους παππούδες που δεν έχουν ακόμη μάθει το texting, είναι ασαφές αν αυτή η ανοχή θα επεκταθεί στους νέους που απορρίπτουν ρητά την τεχνολογία. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα είναι πρόθυμες να προσφέρουν ευκαιρίες δια ζώσης εξυπηρέτησης για τους πολίτες που απορρίπτουν ιδεολογικά τα ψηφιακά κανάλια; Αυτό είναι το είδος της ερώτησης που αυτοί οι εξόριστοι θα μας αναγκάσουν να απαντήσουμε.
 • Οι ψηφιακοί κληρονόμοι έχουν εντυπωσιακές τεχνολογικές δεξιότητες, χάρη κυρίως στους γονείς και τους δασκάλους τους. Οι ενήλικες μέντορες τους ενθάρρυναν και κατεύθυναν την τεχνολογική τους εκπαίδευση με μαθήματα και συνομιλώντας μαζί τους για να είναι υπεύθυνοι χρήστες του Διαδικτύου. Μέχρι τη στιγμή που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, ξέρουν πώς να χτίσουν ιστότοπους, να κινηματογραφήσουν και να επεξεργαστούν βίντεο. Εικάζεται ότι θα φέρουν αυτό το τεχνολογικά δημιουργικό "maker" με προσανατολισμό στις καταναλωτικές, κοινωνικές και πολιτικές τους συναντήσεις, απαιτώντας ψηφιακά και προγραμματιζόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως: ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις που σας επιτρέπουν να επιλέξετε το περιεχόμενο που θα δείτε (όπως και πού και πότε θα το δείτε), προϊόντα που υπερβαίνουν την προσαρμογή και κινούνται στη συν-δημιουργία, καθώς και τις κοινότητες που επιτρέπουν στους πολίτες να δημιουργούν υπηρεσίες παρέχοντας δεδομένα, ανοικτές πλατφόρμες στο διαδίκτυο και χώρους χάκερ. Λόγω των υψηλότερων επιπέδων τεχνολογικής κατανόησης, οι κληρονόμοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με λιγότερο ενημερωμένους συνομηλίκους τους, ώστε να χρειαστούν μια μικρή γοητεία και ευελιξία για να τα πάνε καλά με τους άλλους.

Οδηγούμενοι σε σύγκρουση: οι απόψεις και οι μορφές επικοινωνίας αυτών των τριών τύπων. Καθώς ο πολιτισμός μας συνεχίζει τη μετάβασή του από μια αναλογική κοινωνία σε ένα ψηφιακό / αναλογικό υβρίδιο, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με την τεχνολογία, θα διαμορφώσει τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες, τη σχέση τους με την εξουσία και τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Έχουμε ήδη δει το χάσμα του ψηφιακού γονικού ρόλου να προκαλεί διαφωνίες όπως: μεταξύ δύο γονέων για το πότε πρέπει να πάρουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο, ή μεταξύ των σχολείων και των γονέων σχετικά με τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας στην τάξη, καθώς και μεταξύ δύο οικογενειών που έχουν αντιμαχόμενες αντιλήψεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που τα παιδιά τους επιτρέπεται να παίζουν μαζί (ή αν είναι εντελώς συνδεδεμένα). Σε πέντε ή δέκα χρόνια, αυτά τα παιδιά θα είναι ενήλικες που θα κάνουν τις δικές τους αποφασιστικές αναμετρήσεις. Αλλά αυτή τη φορά πρόκειται να λειτουργήσουν για τις εταιρείες που παρέχουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ή εκείνες που βασίζονται στη νεώτερη τεχνολογία, αλλά προσφέρουν μόνο ελεύθερα επαγγέλματα; Όπως επίσης, θα ψηφίσουν τους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις πολιτικές που επιθυμούν, ή θα αυτοσχεδιάσουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις μέσω της διαδικτυακής κοινότητας hacking, πειρατείας και DIY;

Ο αντίκτυπος αυτών των διαφορών θα διαμορφώσει το Διαδίκτυο και τον κόσμο. Τελικά, πώς χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο - αυτό που προσέχουμε, αυτό που αγνοούμε - καθορίζει το περιεχόμενο και την εμπειρία του ίδιου του Διαδικτύου (δείτε το TEDxVictoria Talk: Λόγοι για να σταματήσετε να ζητάτε συγνώμη για την online ζωή σας). Οι ψηφιακοί κληρονόμοι το γνωρίζουν αυτό και μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην καθοδήγηση της υπόλοιπης γενιάς τους για τη χρήση και τη διαμόρφωση του Διαδικτύου. Είναι επίσης πιθανό ότι οι εντάσεις μεταξύ των τριών ομάδων θα μπορούσαν να εντείνουν την πόλωση που ήδη υφίσταται στο Διαδίκτυο (και στην κοινωνία), καθώς οι διαφορετικές τεχνολογικές προτιμήσεις της κάθε ομάδας τους οδηγούν στην υποχώρηση στις online κοινότητες και στις πλατφόρμες που ταιριάζουν μόνο σε αυτούς.
Αντιμετωπίζοντας την υπόθεση ότι κάθε παιδί που μεγαλώνει σήμερα είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους τους ψηφιακούς ιθαγενείς, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι κάθε ένα από αυτά μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο να σχετίζεται με την τεχνολογία - είτε με τη χρήση της για την εκτέλεση βασικών εργασιών είτε για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και κόσμων. Γνωρίζοντας τις διαφορές των παιδιών μας από τώρα, είναι αυτό που θα μπορούσε να μας και να τους βοηθήσει να μην παρασυρθούν.

Άποψη: Alexandra Samuel - ideas.ted.com "Forget digital natives here's how kids are really using the Internet"
Διαβάστηκε 7649 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 23:20

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Webinar για τον εθισμό στο διαδίκτυο
 • Webinar για το GDPR σε συνεργασία με το #eTwinning
 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού