ΠΣΔΨηφιακή Ασφάλεια
 • Like us on Facebook
 • Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 22:39

Έναρξη β΄ φάσης πιστοποίησης σχολείων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά από την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος με τα 50 ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στη λήψη πιστοποιητικού για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. 22 σχολεία έχουν λάβει το χάλκινο πιστοποιητικό και ένα νηπιαγωγείο μάλιστα έχει κατακτήσει την αργυρή ετικέτα. 12 σχολεία αναμένονται να υποβάλουν το ερωτηματολόγιο ενώ τα υπόλοιπα 14 μπορούν να εφαρμόσουν τα στοιχεία που περιγράφονται στο εξατομικευμένο σχέδιο δράσης.

Από 31 Μαρτίου ήδη ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος με τα επόμενα 367 σχολεία από τα 713 συνολικά που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής, διεκδικώντας μια πανευρωπαϊκή διαπίστευση για τη διαδικτυακή ασφάλεια του σχολείου τους. Ποια ακριβώς όμως είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, για λογαριασμό της σχολικής μονάδας στην οποία ανήκουν την τρέχουσα σχολική χρονιά, υποβάλλουν το έντυπο αξιολόγησης (ΕΑ) και ανακτούν άμεσα ένα email ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση της ετικέτας τους. Αμέσως μετά την υποβολή, μπορούν επίσης να κατεβάσουν το εξατομικευμένο σχέδιο δράσης. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 3 κατηγορίες, με 5 υποκατηγορίες η κάθε μία. Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο μπορεί να οδηγήσει στην ανώτατη βαθμολογία των 60 βαθμών.

Η χάλκινη πιστοποίηση χορηγείται αυτόματα όταν 22 ή περισσότεροι πόντους επιτευχθούν και τουλάχιστον 5 μονάδες επιτεύχθηκαν σε κάθε κατηγορία. Για να προσεγγιστεί η αργυρή ή η χρυσή εικέτα, ο Εθνικός Συντονιστής πρέπει να συμμετάσχει. Τι συμβαίνει αν ένα σχολείο βαθμολογηθεί λιγότερο από 22 πόντους ή λιγότερο από 5 σε μια κατηγορία;
Το σχολείο δεν λαμβάνει αυτόματα την ετικέτα. Ως
εθνικός συντονιστής,  ο ενημερωτικός κόμβος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" ενθαρρύνει τους υπεύθυνους να ανεβάσουν αποδείξεις και εφόσον αξίζει τη χάλκινη πιστοποίηση, το χορηγεί. Εάν το σχολείο σκόραρε πολύ χαμηλά σε μία κατηγορία θα δεί τον «αδύναμο» χώρο του σχολείου στο εργαλείο διαχείρισης της διαπίστευσης και καλό είναι να ανεβούν αποδείξεις ιδιαιτέρως στην περιοχή αυτή.

Αργυρή ετικέτα μπορεί να χορηγηθεί σε ένα σχολείο το οποίο πρέπει να έχει τουλάχιστον 44 πόντους - αποτελείται από ένα συνδυασμό σημείων ΑΕ και βαθμούς από την κοινότητα ( π.χ. αποδεικτικά αρχεία, μηνύματα στο φόρουμ, αρκετοί ενεργοί καθηγητές στο σχολείο). Ο Εθνικός συντονιστής και πάλι εφόσον αντιληφθεί  ότι το σχολείο αξίζει την αργυρή ετικέτα, μπορεί να το χορηγήσει.

Ένα σχολείο με χρυσή ετικέτα είναι ένα σχολείο ειδικό στον τομέα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και βοηθά άλλα σχολεία με συμβουλές. Δεδομένου ότι αυτό είναι μια κατάσταση αριστείας, το σχολείο αξιολογείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια καλό είναι να λαμβάνουμε την ετικέτα σταδιακά. Ένα "χρυσό" σχολείο παραμένει ενεργό στο φόρουμ ή οργανώνει ημερίδες ευαισθητοποίησης εντός και εκτός σχολικού ωραρίου. Έχει προσεγγίσει περισσότερους από 55 βαθμούς μέσω των δραστηριοτήτων του εντύπου αξιολόγησης και της κοινότητας.

Ας ελπίσουμε ότι τα νέα θα είναι εξίσου ενθαρρυντικά και από τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Σύντομα θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία από τη λίστα αναμονής που επιθυμούν να συμμετέχουν στη λήψη πιστοποιητικού για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και με τη νέο σχολικό έτος, αν το όλο εγχείρημα αποτιμηθεί θετικά, να συμμετάσχουν, γιατί όχι, όλα τα ελληνικά σχολεία!

Διαβάστηκε 4325 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 13:56

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Η γνώμη σας μετράει!

Βιντεοθήκη ΠΣΔ για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 και eTwinning
 • Webinar για "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" #WebWeWantEU
 • Ετικέτα Ψηφιακής Ασφάλειας #eSafetyLabel: Ένα εργαλείο για ασφαλέστερα σχολεία
 • Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 webinar: esafety και eTwinning ενώνουν τις δυνάμεις τους!
 • 6 σχέδια μαθήματος για "Το Διαδίκτυο που Θέλουμε" #WebWeWant
 • Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ΠΣΔ
 • DeleteCyberbullying GR : Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός: υπάρχει διέξοδος!
 • INHOPE 2015: Κατάγγειλέ το, μην το προσπερνάς!