ΠΣΔΨηφιακή Ασφάλεια
 • "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" - "The Web We Want" εμπλουτίστηκε! Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ελεύθερα 6 σχέδια μαθημάτων για το Γυμνάσιο!
 • Επισκεφθείτε μας και στην κοινότητα του Facebook, ενισχύστε την κοινή προσπάθεια με like & follow...
 • "Παίξτε" με το διαδραστικό infographic πρωτιάς για τα Ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας!
 • H δική μας απάντηση κατά του (κυβερνο)εκφοβισμού - Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το πόστερ στην τάξη σας!
 • Εκπαιδευτικοί βοηθήστε τους μαθητές σας να ωριμάσουν ψηφιακά με το #WebWeWantEU
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 11:19

Πνευματικά Δικαιώματα στον 21ο αιώνα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Προσπαθήσατε να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, ενώ βρισκόσασταν σε άλλη χώρα και αποτύχατε; Αυτό συνέβη γιατί η πρόσβαση σε υπηρεσίες "streaming" της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι αδύνατες εξαιτίας της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω του γεωγραφικού αποκλεισμού.

Η νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, επηρεάζει δημιουργούς, εκδότες αλλά και καταναλωτές. Μόνο το 2013, οι βιομηχανίες όπου η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική, συνέβαλλαν στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ, 509 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κ. Reda (Γερμανίδα ευρωβουλευτής) είναι υπεύθυνη για έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας "InfoSoc" του 2001 εν όψει της παρουσίασης ανανεωμένης νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους.

"Τα πνευματικά δικαιώματα επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή στην Ευρώπη", δήλωσε η εισηγήτρια, πριν την ψηφοφορία της 16/6/15. Ωστόσο, οι κανόνες που ισχύουν, ανήκουν σε μια άλλη εποχή και οι προσπάθειες να εναρμονιστούν με το σήμερα, δεν είχαν μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα.

Τα βασικότερα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έκθεση είναι:

- ο γεωγραφικός αποκλεισμός. Η αδυναμία παρακολούθησης περιεχομένου σε άλλη χώρα, επειδή προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα.

-το ελεύθερο πανόραμα. Η απαγόρευση της χρήσης φωτογραφιών συγκεκριμένων δημόσιων χώρων. Εξαίρεση αποτελούν οι βιβλιοθήκες, που δανείζουν ηλεκτρονικά βιβλία και τα σχολεία που μπορούν να παρέχουν ηλεκτρονικά υλικό σε όλη την Ευρώπη, για διασυνοριακές δραστηριότητες.

-Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε χρήστες με αναπηρίες.

Η κ. Reda, ελπίζει ότι τα αιτήματα του ΕΚ, θα συμπεριληφθούν στην νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση από το ΕΚ στο τέλος του έτους.

"Όταν δημιουργήθηκε η οδηγία Info-Soc, δεν υπήρχαν ούτε smartphones, ούτε Facebook και You-Tube. Η διασυνοριακή ανταλλαγή υλικού, με προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα, έχει αυξηθεί πολύ, από τότε που γράφτηκε η οδηγία", εξηγεί η ίδια.

Δ.Τ. (πηγή): Ε.Κ.

Διαβάστηκε 1773 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 09:31

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Η γνώμη σας μετράει!

Βιντεοθήκη για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

 • Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 και τους Διαγωνισμούς
 • Webinar για καθηγητές Γυμνασίου απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού απο Saferinternet4kids και eTwinning
 • Webinar για Καθηγητές Γυμνασίου
 • Webinar για Δασκάλους Δημοτικού
 • Οι ψηφιακοί πολίτες του σήμερα και του αύριο